Referendum o ćirilici može spriječiti jedino Ustavni sud, a ne Milanović!

10.12.2013. 13:17:13

10.12.2013.

Jedan od najvećih hrvatskih ustavnopravnih stručnjaka prof.dr.Zvonimir Lauc konačno je riješio dvojbu o tome tko će odlučiti o 'referendumu o ćirilici'. Nakon što ovaj tjedan Stožer za obranu hrvatskog Vukovara preda potpise predsjedniku Sabora Josipu Leki, počinju teći ustavni i zakonski rokovi za sazivanje referenduma kojeg bez obzira na sve vladajući neće moći zabraniti svojom voljom. O njemu će ipak odlučivati oni koji moraju - četvrta vlast u Hrvatskoj.

Iako u Saboru još uvijek traje trgovina oko ustavnih promjena, nitko u vladajućoj koaliciji ne može ignorirati činjenicu da je prikupljeno 650 tisuća potpisa kojim se traži provedba još jednog narodnog referenduma u vrlo kratko vrijeme. Kao ni to da od ovog tjedna kada predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara predaju potpise predsjedniku Sabora Leki počinju teći zakonski rokovi za provedbu referenduma.

 

Iako je premijer Milanović tvrdio kako "referenduma o ćirilici neće biti dok je on živ", sada su i vladajući spustili tenzije svjesni kako će morati raspisati referendum jer je cijeli postupak prikupljanja potpisa započeo po odredbama starog zakona koji je još uvijek na snazi. I bez obzira što mislio vladajući tumač Ustava Peđa Grbin i koliko mu novi referendum ne odgovara - kao i onaj prije, svjestan je kako referendum jedino može srušiti Ustavni sud.

 

Potvrdio je to i jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za ustavno pravo prof.dr. Zvonimir Lauc s Pravnog fakulteta u Osijeku. On smatra kako Sabor mora raspisati referendum bez obzira na politički stav vladajuće većine.

 

- Ukoliko imaju sumnje o ustavnosti referendumskog pitanja onda su dužni poslati zahtjev za ocjenu validnosti referendumskog pitanja Ustavnom sudu koji je jedina institucija u državi koja može odlučiti je li nešto ustavno ili nije, tvrdi Lauc.

 

On također smatra kako bi se Ustavni sud kao četvrta vlast (uz zakonodavnu, izvršnu i sudsku) sam trebao uplesti ukoliko Sabor, točnije vladajuća većina, odluči da referenduma neće biti.

 

Iako bi to bilo novo silovanje demokracije od strane vladajućih, sada je barem jasno da Milanović i njegovi ne mogu opstruirati volju građana kako oni hoće.

 

Naime, članak 89. postojećeg Ustava RH jasno kaže kako zakoni i drugi propisi državnih tijela ne mogu imati povratno djelovanje, a jedino Ustavni sud nadzire ustavnost i zakonitost izbora i državnog referenduma i rješava sporove koji nisu u djelokrugu sudova.

 

To znači da nema retroaktivne primjene novih pravila, odnosno da vrijede ona pravila koja su vrijedila na dan predaje zahtjeva za prikupljanje potpisa.

 

Dakle, žele li srušiti referendum o ćirilici vladajući će ipak morati prijeći preko vlastite taštine i taštine svojih šefova te zatražiti mišljenje Ustavnog suda, iako nije isključeno i da sam Ustavni sud reagira nekim tumačenjem neovisno od toga hoće li netko to od njih zatražiti. No nesporno je kako vladajući ne mogu sami proglasiti referendum neustavnim i nezakonitim.

 

Kako bilo, konačnu odluku hoće li se referendum o ćirilici i održati jedino i samo može donijeti Ustavni sud i nitko drugi.

 
  • Autor: B.D.
  • Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.