Restorani i barovi u Francuskoj zatvoreni su od listopada. Restoran u Nici otvorio je u srijedu vrata gostima unatoč nacionalnoj karanteni zbog pandemije Covida-19, što je znak sve veće frustriranosti građana zbog ograničenja koja bi francuska vlada mogla i postrožiti u danima koji dolaze.
Većina Francuza protiv stroge karantene
Francuski predsjednik Emmanuel Macron pod pritiskom je liječnika i epidemiologa da uvede treću nacionalnu karantenu prije nego počne dominirati nova britanska varijanta koronavirusa, budući da broj hospitaliziranih i umrlih zbog covida-19 kontinuirano raste.
Ispitivanje javnog mnijenja čiji su rezultati objavljeni u srijedu pokazalo je da se većina Francuza protivi strogoj karanteni poput one prošlog proljeća, kada su bile zatvorene škole, a dom se smjelo napustiti samo u posebnim slučajevima.
Istovremeno, stotine vlasnika restorana i klubova te konobara prosvjedovalo je u srijedu u središtu Sofije protiv vladine odluke da kafići, restorani ostaju zatvoreni dok se druge mjere ublažavaju.
Oko 1500 ljudi je udarajući u prazne zdjele na velikoj hladnoći demonstriralo pred zgradom vlade, tražeći od premijera Bojka Borisova da ponovno razmotri spornu odluku, dopusti im da rade i isplati naknadu za radnike koja kasni. Bugarska, koja bilježi pad broj zaraženih, u veljači planira otvoriti škole, trgovačke centre i teretane, ali na mjesec dana produžiti zabranu rada kafićima i restoranima.
Hrvatski ugostitelji i poduzetnici nezadovoljni odlukama Stožera
Ugostiteljsko-turistička djelatnost s ostalim povezanim djelatnostima najviše pogođena pandemijom, a većina subjekata u toj djelatnosti odlukom Stožera civilne zaštite i u Hrvatskoj ne radi više od dva mjeseca.
Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja uputile su prošlog tjedna dopis Vladi i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu upozoravaju “na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad i ističu da su navedene odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj”.
U priopćenju se pojašnjava da je ugostiteljskim objektima tipa “caffe bar” i “objektima jednostavnih usluga” u potpunosti onemogućen rad, kao i priprema hrane te pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke, podsjećaju poduzetnici, nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela.
“Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, tražimo otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno ustavno pravo na rad kao što su ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl. Naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtijevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo”,poručio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.