Riječani na jedinstven način odali počast Vukovaru - zadivljeni čak i sami Vukovarci

15.11.2013. 13:37:34

Gimnazijalci, njih više stotina, u društvu s hrvatskim braniteljima i članovima braniteljskih udruga, u dojmljivom su mimohodu krenuli s upaljenim svijećama od Sušačke gimnazije do Mosta hrvatskih branitelja, gdje im se pridružila povorka iz Vukovarske ulice koju je predvodila Armada
RIJEKA  Molitvom za poginule hrvatske branitelje i paljenjem 22 baklje za isto toliko godina od stradanja i okupacije Vukovara, večeras je završila jednodnevna manifestacija »Vukovar u Rijeci«, čime je sedmu godinu zaredom Rijeka potvrdila da je jedan od gradova u Hrvatskoj koji, ako je suditi prema više od tisuću sudionika, vidljivo najviše suosjećaju sa žrtvom Vukovara i njegovih poginulih branitelja, i to najviše zahvaljujući organizatoru - Klubu gimnazijalaca »Ivan Merz« Prve sušačke hrvatske gimnazije, koji je u suradnji s Klubom navijača »Armada« Rijeka, Zdrugom katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i Zajednicom udruga iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije na poklon žrtvi Grada heroja potaknuo uistinu mnogobrojne Riječane. Time su zadivljeni ostali istinski heroji obrane Vukovara, pripadnici 204. vukovarske brigade, oni koji su dane i mjesece proveli ili na prvim linijama obrane Vukovara ili u srpskim logorima, i to: Violeta Grdić, Violeta Antolić, Sandra Horvat, Dubravko Duić – Dunja, Josip Horvat – Mađar, Josip Knežević, Lujo Soldić, Zdenko Horvat, Viktorin Jurić – Paša te Damir Radnić, zbog čijih su svjedočanstava o svemu onome što se u Vukovaru događalo tijekom okupacije i nakon toga, svečanu dvoranu dr. Izidora Kršnjavija Sušačke gimnazije dupkom ispunili njezini brojni polaznici koji, s obzirom da se 1991. nisu ni rodili, tragediju Vukovara znaju jedino od svojih roditelja ili šire javnosti. Neki od vukovarskih branitelja su, prvi puta u okviru ove manifestacije, mladima posvjedočili i u Ekonomskoj školi te Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji.

Nije se čula ni muha

- Kada vidim sve vas koji poštujete našu muku i bol, dođe mi da zaplačem. Vjerujte, ovime nam dajete veliku snagu da ne posustanemo, riječi su Sandre Horvat, najmlađe braniteljice Vukovara, koja je stala u obranu svoga grada sa svega 14 godina. Tijekom njezinog dramatičnog svjedočanstva o cjelodnevnom proboju do slobode nakon pada grada, i to kroz blato, kukuruzište i hladnu Vuku, ni muha se nije čula u krcatoj dvorani. Veliki pljesak dobile su i druge dvije heroine Violete - Grdić i Antolić, koje je rat zatekao u ulozi mladih majki. - O braniteljicama se malo zna, a ovime želimo i vama poručiti da se nikad ne ponove i ne zaborave ratne strahote iz 1991. o čemu se ne govori u školskim udžbenicima, istaknula je Grdić, dok je Antolić naglasila kako je uzela pušku jer je JNA napala nju, njezino dijete, grad i domovinu, istjeravši je iz kuće, ne uspjevši niti oplakati poginule a kamoli sahraniti. - U Vukovaru sam ostala do kraja, a onda pala u četničke ruke. Prvo su me s ostalima zatvorili u velepromet i razdvojili od kćerke, koju sam vidjela tek nakon logora u Srijemskoj Mitrovici i konačne razmjene, mjesec i pol dana poslije. Molim vas, nemojte nikada zaboraviti ovu našu prošlost, jer u protivnom ova naša napaćena država neće imati ni budućnosti. Vukovar je podnio najveću žrtvu za slobodnu Hrvatsku na što budite ponosni, poručila je Antolić.

Pridružila se Armada

Po završetku prigodne akademije, gimnazijalci, njih više stotina, u društvu s hrvatskim braniteljima, članovima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u dojmljivom su mimohodu krenuli s upaljenim svijećama do Mosta hrvatskih branitelja gdje je za branitelje Vukovara i za sve preminule branitelje molitvu predvodio kancelar Riječke nadbiskupije msgr. Nikola Imbrišak. Na isti način, iz Vukovarske ulice, s mjesta gdje je mural »Vukovar«, mirno i dostojanstveno uputilo se isto toliko i drugih građana, predvođenih većom skupinom pripadnika Kluba navijača »Armada«, čime su simbolično Rijeku spojili u ovaj jedinstveni projekt u cijeloj Hrvatskoj. U nedjelju će u smjeru »Grada heroja« krenuti 120 učenika Prve sušačke hrvatske gimnazije koje će ugostiti vukovarski gimnazijalci, te će potom idućeg dana sudjelovati u programu Dana sjećanja na Vukovar – u koloni sjećanja i na svečanom misnom slavlju. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.