ROAMING ODLAZI U POVIJEST: ‘Ukidanje naknada je uspješna priča EU i pobjeda hrvatskih građana!’

15.06.2017. 11:24:40

Cijene usluga u inozemstvu bit će jednake domaćim maloprodajnim cijenama, odnosno tarifnom paketu koji je korisnik odabrao Od 15. lipnja u cijeloj Europskoj uniji službeno je započela nova regulacija EU-a kojom se ukidaju maloprodajne naknade za roaming za govorne pozive, podatkovni promet i SMS-ove  i uvodi se sustav „u roamingu kao kod kuće”, poznat kao RLAH (engl. Roam Like at Home). S današnjim danom, svi hrvatski građani će moći putovati zemljama Europske unije i telefonirati, slati poruke i surfati u inozemstvu po cijenama koje vrijede unutar Republike Hrvatske. „Ukidanje roaming naknada je uspješna priča Europske unije i pobjeda hrvatskih građana. Naši građani će odsad moći putovati Europom i istovremeno surfati internetom i slati fotografije bližnjima sa svojih putovanja bez straha od velikih računa mobilnih operatera. Današnji dan predstavlja velik i važan korak ka povezivanju građana Europske unije, dostizanju jedinstvenog tržišta za elektroničke komunikacije i jačanju ujedinjene Europe. Nakon 10 godina borbe, s ponosom mogu reći da je Europski parlament ispunio obećanje građanima i uspio sniziti veleprodajne cijene roaminga mobilnih telefona za do 90%. Ovo je uistinu povijesni dan za Europsku uniju i sve njene građane“, kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica. Cijene usluga u inozemstvu bit će jednake domaćim maloprodajnim cijenama, odnosno tarifnom paketu koji je korisnik odabrao, a jedino u slučaju podatkovnog prometa, kada korisnik prijeđe određeni limit, operator mu može naplaćivati dodatnu roaming naknadu u iznosu od 7,7 eura po gigabajtu/GB, pri čemu će korisnike obavijestiti je li njegova tarifa podliježe limitu potrošnje i koliki mu je taj limit. Cilj je da do kraja lipnja 2022. godine veleprodajna cijena poziva u roamingu iznosi 0,032 eura po minuti, a SMS poruke 0,01 eura. Veleprodajna cijena podatkovnog prometa tijekom godina postupno će padati počevši od lipnja 2017. sa ugovorenih 7,7 eura za gigabajt, na 2,5 eura po gigabajtu do 2022. godine.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.