Ruski 'ubojica nosača aviona' krenuo prema Sredozemlju

06.09.2013. 15:09:03

Ruski vojni izvor istaknuo je u srijedu da će ovakvo pojačanje na moru omogućiti Rusiji da "primjereno reagira" na razvoj situacije u Siriji, pošto se Moskva odlučno usprotivila mogućnosti američkih vojnih udara. Brod za koji se navodi da je u NATO-vim krugovima dobio naziv 'ubojica nosača aviona' trebao bi stići na odredište za desetak dana, kada bi njegov zapovjednik, kontraadmiral Valerij Kulikov trebao preuzeti operativnu komandu nad ruskom flotom u Mediteranu kojom se trenutno upravlja s broda Admiral Pantelejev. Riječ je o još jednom ruskom ratnom brodu koji je  zaplovio  prema sirijskoj obali, a trenutno u Novorosijsku (Crno more) ukrcava "poseban teret", rekao je u petak vojni izvor a prenosi agencija Interfax. Desantni brod Nikolaj Filčenkov, kojemu je matična luka Sevastopolj, zaustavit će se u petak u Novorosijsku nakon čega će nastaviti put prema Sredozemnom moru, rekao je taj izvor u glavnom stožeru ruske mornarice. "Brod će se zaustaviti u Novorosijsku gdje će ukrcati poseban teret", rekao je taj izvor, ne navodeći druge pojedinosti. Rusija, koja je nakon izbijanja sirijske krize ostala prisutna na istoku Mediterana, ovih dana je onamo poslala više svojih brodova, među kojima raketne krstarice, razarače, izviđački brod i dva velika desantna broda. Ruski vojni izvor istaknuo je u srijedu da će ovakvo pojačanje na moru omogućiti Rusiji da "primjereno reagira" na razvoj situacije u Siriji, pošto se Moskva odlučno usprotivila mogućnosti američkih vojnih udara. Sergej Ivanov, sadašnji direktor kremaljskog ureda i bivši ministar obrane blizak Vladimiru Putinu, rekao je da je prva zadaća ovog brodovlja moguća evakuacija velikog broja ruskih građana koji žive u Siriji. Ti su vojni brodovi "namijenjeni mogućoj evakuaciji ruskih građana", rekao je Ivanov a prenio je Interfax iz Sankt Peterburga gdje se u petak završava summit G20 na kojemu je glavna tema sirijska kriza. Rusija, navjerniji saveznik Damaska kojemu doprema oružje, zadržala je od sovjetskih vremena logističku bazu za svoju vojnu flotu u luci Tartusu, 220 km sjeverozapadno od Damaska. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.