Sabor izglasao Zakon o obnovi Zagreba, po prvi put zastupnici iz samoizolacije glasovali elektronički

11.09.2020. 13:05:00

Hrvatski sabor danas je, nastavljajući izvanrednu sjednicu, izglasao Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

O 183 podnijeta amandmana, Vladin predstavnik izjasnio se u četvrtak, prihvativši njih 50-ak, neke u cijelosti, neke djelomično.

U sabornici se zbog protuepidemijskih mjera nalazi samo dio zastupnika – u donjem dijelu i u galeriji, dok se ostali nalaze u maloj vijećnici i dvorani Ban Josip Jelačić.

Četvero zastupnika koji su u karanteni, glasovalo je putem video-veze: Stjepo Bartulica, Mato Franković, Hrvoje Zekanović i Ante Bačić.

Što donosi zakon?

Sam zakon definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

Prema Zakonu vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu.

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna.

Prema amandmanima koje je Vlada prihvatila, uz ratne vojne invalide, participacije u obnovi oslobodile bi se i osobe s invaliditetom, kao i vlasnici i suvlasnici koji su u trenutku potresa u zajedničkom kućanstvu živjeli s osobom s invaliditetom.

U potpunosti će biti financirana obnova vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine.

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna.

Vlada je također prihvatila amandman po kojemu bi, u slučaju da vlasnik ili suvlasnik otuđi obnovljenu nekretninu u roku od pet godina, morao u cijelosti vratiti sredstva koja je uložila država ili županija.

Također su prihvaćeni amandmani kojima se obiteljska kuća definira kao stambena zgrada do 400 metara kvadratnih s najviše tri posebna dijela od kojih je najmanje jedan stan te onaj kojim se omogućuje obnova zgrada u slučaju bespravnih zahvata na konstrukciji zgrade tako da vlasnik ili suvlasnik podmiri troškove povratka zgrade u stanje prije bespravne rekonstrukcije.

Prva redovna sjednica 16. rujna započinje “aktualnim prijepodnevom”

Vlada će jednom godišnje morati Saboru podnijeti izvješće o učincima zakona o obnovi.

Prije završetka izvanredne sjednice Sabor će u drugo čitanje poslati nekoliko zakona, među kojima i onaj o strancima po kojem Vlada više neće utvrđivati godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca već će se poslodavci sami obraćati Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će im izdati mišljenje.

Novu, prvu redovnu sjednicu u 10. sazivu, Sabor počinje već u srijedu, 16. rujna, ‘aktualnim prijepodnevom’.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.