Sabor: Ne gasiti braniteljske zadruge, one su najpozitivnija priča nakon Domovinskog rata!

12.07.2014. 07:40:13

Upravitelji zadruga koji za svoj rad ne primaju naknadu ubuduće neće morati imati obvezno mirovinsko osiguranje, ako rade za zadruge koje godišnje ne ostvaruju dobit veću od 150.000 kuna, a to će se rješenje primijeniti retroaktivno.

Oporbeni HDZ i Hrvatski laburisti poručili su kako nikome nije u interesu gašenje braniteljskih zadruga, pa će podržati Vladin prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja koje se tiču tih zadruga. Upravitelji zadruga koji za svoj rad ne primaju naknadu ubuduće neće morati imati obvezno mirovinsko osiguranje, ako rade za zadruge koje godišnje ne ostvaruju dobit veću od 150.000 kuna, a to će se rješenje primijeniti retroaktivno.

Oporba tvrdi da se problemi s mirovinskim osiguranjem ne bi ni javili da su vladajući slušali njihova upozorenja kod donošenja Zakona o mirovinskom osiguranju, koji je propisao obvezno mirovinsko osiguranje za sve upravitelje zadruga.

HDZ će podržati izmjene jer nikome nije u interesu gašenje zadruga i zaustavljanje jednog od najboljih programa koji je u deset godina polučio odlične rezultate u zapošljavnju i rehabilitaciji branitelja, rekao je Tomislav Ivić (HDZ).

Zadrugarstvo ima terapetutski učinak i zadruge treba sačuvati, smatra i Laburist Mladen Novak.

Braniteljske zadruge najpozitivnija su priča nakon Domovinskog rata, suglasan je i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić.

Danas nema jedinstvene evidencije braniteljskih zadruga, u Hrvatskom savezu zadruga registrirane su 1.272 zadruge, od čega 371 nosi oznaku braniteljske.

Zastupnici su raspravili i izmjene Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara koji vlasnike obvezuje da ta dobra prvo ponude državi, županiji, odnosno gradu ili općini na čijem se području nalaze.

Iz te se obveze izuzimaju nove zgrade na području kulturnog dobra koje se prodaje, koje nisu pojedinačno zaštićene i ne moraju zasebno imati potvrđena spomenička svojstva, te vjerski objekti.

Koncesija na kulturnim dobrima ubuduće će se, umjesto na 50 moći dati na 99 godina, koliko može trajati i koncesija na pomorskom dobru.

HDZ-ov Jasen Mesić žali što se koncesija tretira kao jedini primjer gospodarskog korištenja baštine, a potpuno se zanemaruje Strategija gospodarskog korištenja kulturne baštine iz 2011. godine.

Mesića, kao i Željka Reinera (HDZ), zanima zašto bi po novom predsjednika i članove Vijeća za kulturna dobra, njih devet, imenovala isključivo ministrica kulture, koja je do sada imenovala predsjednika i tri člana, dok su ostali predstavnici relevantnih državnih institucija. "To je samo još jedan dokaz da vladajući žele kompletno ovladati apsolutno svime", ustvrdio je Reiner.

HNS pozdravlja uspostavu nadzora nad prometom pokretnih kulturnih dobara, odnosno upisnika trgovaca i drugih fizičkih i pravnih osoba koje se bave prometom takvih dobara.

Nedavno je na jednoj izložbi jedne slikarice bilo više slika nego ih je dotična u životu naslikala, rekao je Igor Kolman tvrdeći kako nema pravog nadzora nad neredom koji vlada u prometu pokretnim kulturnim dobrima.

Milorad Pupovac (SDSS) upozorava da su neki dijelovi zakona formulirani tako da omogućavaju da se iz registra brišu neka kulturna dobra iznimne vrijednosti uništena u ratnom razdoblju 91.-95., kakav je spomenik Kamensko.

  • Autor: hina
  • Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.