Sabor o Zakonu o mirovinskom osiguranju

11.12.2013. 12:20:52

11-12-2013- 11-18-37

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o mirovinskom osiguranju.

Predloženim zakonom predviđa se povećanje dobne granice za umirovljenje od 2031. Dobna granica od 2031. povećavala bi se za tri mjeseca godišnje, što bi značilo da se 2038. u mirovinu ide sa 67 godina. U konačnom prijedlogu, po riječima ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića, predlaže se ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranja za osiguranika koji ima 41 godinu staža osiguranja i 60 godina života, s time da se mirovina ne umanjuje. Također, oni koji nakon stečaja tvrtke završe na Zavodu za zapošljavanje a ne zaposle se u roku od dvije godine, moći će otići u prijevremenu mirovinu, ako za to imaju uvjete, bez penalizacije. Umirovljenicima koji imaju starosnu mirovinu omogućit će se da rade do polovice punog radnog vremena i tako dobiju dodatni prihod, koji bi onda ulazio u porezni cenzus, kazao je ministar na sjednici Vlade s koje je konačni prijedlog toga zakona upućen u Sabor. Saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo je na tematskoj sjednici većinom glasova odlučio predložiti Hrvatskome saboru da donese Zakon o mirovinskom osiguranju. U raspravi je najveći broj sudionika bio mišljenja da se nije pristupilo izradi toga zakona na cjelovit i multidiscliplinaran način, već se predlagatelj rukovodio samo održivošću sustava. Po mišljenju umirovljeničkih udruga predloženi Zakon vodi jedino računa o održivosti sustava. Također, predstavnici umirovljeničkih udruga smatraju da unatoč provedenoj javnoj raspravi i velikom broju primjedaba predlagatelj nije prihvatio gotovo ništa. Takav pristup predlagatelja ukazuje, po njihovu mišljenju, na nedostatak njegovanja partnerskih odnosa i suradnje. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.