Sabor u srijedu o zakonu o sigurnosti prometa na cestama - liječnici na mukama

07.06.2022. 16:00:00

ZAGREB, 7. lipnja 2022. (Hina) -  Hrvatski sabor u srijedu će nastaviti zasjedanje raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama za koji su liječničke strukovne udruge ocijenile da bi mogao nanijeti štetu liječnicima i vozačima.

Tim zakonskim izmjenama, naime, o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivali bi obiteljski liječnici koji imaju uvid u zdravstveno stanje i potrošnju lijekova svojih pacijenata te bi bili dužni prijaviti policiji ako su ugrožene vozačke sposobnosti.

Velik broj hrvatskih građana mogao bi ostati bez vozačke dozvole, a u tešku situaciju dovelo bi se i oko 2500 obiteljskih liječnika, upozorila je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) te pozvala saborske zastupnike da reagiraju.

Primjenom zakona liječnici bi postali izloženi i prekršajnom postupku ako ne postupe po zakonu, odnosno prijave pacijente MUP-u .

Zakonskim izmjenama također se kazna za brzinu neprilagođenu uvjetima na cesti povećava s 500 na 1000 kuna, te regulira sudjelovanje u prometu osobnih prijevoznih sredstava, kao što su električni romobili, električni monocikli, segwayi i slično.

Novost je i što će se prolazak pod "rotirkama" osim Hitnoj pomoći, vatrogascima i policiji omogućava i vozilima Hrvatskog crvenog križa, HGSS, sucima, državnim odvjetnicima te veterinarima u Hitnoj službi.

U četvrtak, zastupnici će izreći svoje mišljenje o Izvješću o radu Državnog ureda za reviziju za 2021 te o Izvješću o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2020. godinu.

Tjedan će zaključiti raspravom o prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim JMBG odlazi u povijest, te glasovanjem o točkama raspravljenim ovaj i prošli tjedan.

(Hina)

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.