Samo jedan je bio – Andrija Matijaš Pauk!

31.07.2013. 14:42:43

U hrvatskom Domovinskome ratu sudjelovao je relativno veliki broj junaka, ali samo je jedan bio – Andrija Matijaš Pauk, čiju obljetnicu rođenja ponovno obilježavamo, ali na žalost bez njega. Fali nam. Jako.

Rođen je na današnji dan 31. srpnja 1947. u Marini kod Trogira, a junačkom je smrću poginuo pred kraj samoga rata 9. listopada 1995. kod Mrkonjić Grada (BiH). Stoga danas na obljetnicu rođenja ovog velikog čovjeka možemo reći tek samo jedno iznimno hvala-hvala njemu, ali i njegovoj obitelji. Da su primjerice Amerikanci imali jednog ovakvog ratnika već bi odavno o njegovu životnom i ratnom putu snimili i igrani film, a sva bi djeca u školi znala tko je bio Pauk, koji se iskazao i kao hrabar i nevjerojatno sposoban zapovjednik, koji je bio primjer mnogima. Njegova 4. gardijska brigada njemu u spomen nosi njegovo ime. Ovih dana obilježit ćemo još jednu uspješnu Vojno redarstvenu akciju Oluja, a i njegovo ime utkano je i u ovu veliku pobjedu.

Stoga, kad ćemo 5. kolovoza, biti u Kninu, na tvrđavi, moramo se prisjetiti i ovog junaka, čije ime nosi i kninska vojarna. Bez žrtava ovakvih junaka danas sigurno ne bi bilo hrvatske države. Posmrtno je dobio čin  general bojnika. Prošao je mnoge bitke, bio je tenkista, a što je to značilo u Domovinskome ratu, e o tome bi se trebalo pričati i pričati. Ranjen je na prvoj crti obrane, ali to ga nije omelo da doslovce pobjegne iz zadarske bolnice – natrag na bojište. Sudbina je na žalost htjela da pogine nadomak slobode za koju se borio, za koju je toliko čeznuo. Njegove riječi: "Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja" mogle bi biti moto i svih hrvatskih pobjeda, jer baš u toj rečenici istaknuta je sva hrabrost i odlučnost Hrvata u obrani i stvaranju svoje, slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Danas Andrija Matijaš Pauk počiva na groblju u Marini kod Trogira, na groblju Gospe od Anđela, a tisuće i tisuće drugih hrvatskih branitelja na grobljima diljem Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. O njima se ne smije šutjeti, niti ih se prisjećati samo na obljetnice. Previše su nas zadužili. No, ime ovog skromnog, ali iznimno velikog čovjeka, domoljuba i ratnika ostat će upisano u hrvatskoj povijesti, kao svijetlo koje smo dugo čekali, jer su nam baš takvi kakav je bio Pauk otvorili vrata, ostvarili dugogodišnji stoljetni san.

Stoga, dragi naš zapovjedniče počivaj u miru. Hrvatska te nije i  neće zaboraviti!

I....sretan Ti rođendan, legendo!

 

Mladen Pavković

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.