Samo u prvih 10 mjeseci ove godine ubijeno je sedam žena

25.11.2018. 10:22:24

U nedjelju se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U proteklih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, a više od polovine njih - usmrtili su partneri. U prvih deset mjeseci ove godine - sedam. U crni niz statistike ide i to da svaka peta žena u Hrvatskoj doživi silovanje ili pokušaj silovanja. Zabrinjava i to što broj prijava opada, a 90 posto svih prijava završi u sferi prekršajnog prava. U Hrvatskoj je ove godine prijavljeno 8528 počinitelja nasilja, javlja HRT. - Činjenica je da svega 10 posto prijavljenih nasilnika bude osuđeno kaznom na bezuvjetni zatvor. Ostali će biti u slučaju da su osuđeni ili novčanom kaznom ili uvjetnom osudom - rekla je za HRT Nikolina Zec iz ženske udruge "Izvor", Tenja. - Nije samo dovoljno osobu maknuti iz nasilničkog odnosa od nasilnika. Nastaju problemi kada osoba treba početi raditi, ne žele zaposliti osobu koja je smještena u skloništu zbog potencijalnih problema s bivšim partnerom tako da rekla bih da se svi trude, ali to nije dovoljno zbog složenosti problema - kaže Silvija Ručević, sa odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.