ŠATOR U SAVSKOJ IZNENADIO GRAĐANE

05.11.2015. 19:47:07

ŠATOR U SAVSKOJ IZNENADIO GRAĐANE: ‘Vrata su otvorena, dođite i dovedite djecu! Imamo iznenađenje!’ "Izložba je interaktivne prirode... Nadam se dolasku djece koju ovdje čeka likovna radionica, ali i 50-metarsko platno koje će oslikavati onako kako oni žele. To oslikano platno poklonit ćemo vukovarskim mališanima. Posjetitelji će se ovdje također moći podružiti sa različitim glazbenicima i filmašima", kazao je Antun Branimir Čilić. Pretpostavlja se da je veliki broj građana metropole imao želju barem malo “virnuti” u braniteljski šator postavljen prije više od godinu dana u Savsku 66. Iako su vrata za sve uvijek bila otvorena, različite su predrasude o ljudima u šatoru ipak prevladale pa su se tek rijetki slučajni prolaznici odlučili ući. Ovih dana ipak, sve bi se moglo promijeniti… Po uzoru na “Noć muzeja” koji posve besplatno posjećuju mnogi Zagrepčani, 6. 11. (petak) svi zainteresirani mogu doći u šator i kroz cijelu noć pa sve do subote u podne uživati u interaktivnoj izložbi nazvanoj “Križni put” genijalnog akademskog slikara Antuna Branimira Čilića. Da nije riječ tek o pukoj izložbi slika i instalacija, potvrdio je osebujni umjetnik: – Izložba je interaktivne prirode… Nadam se dolasku djece koju ovdje čeka likovna radionica, ali i 50-metarsko platno koje će oslikavati onako kako oni žele. To oslikano platno poklonit ćemo vukovarskim mališanima. Posjetitelji će se ovdje također moći podružiti s različitim glazbenicima i filmašima – kazao je Antun Branimir Čilić koji se nada kako će ovo umjetničko druženje potrajati koliko god bude bilo zainteresiranih, a dodaje i da će posjetitelje svaki dan dočekati neki noviteti. No, kako je uopće došlo do ideje otvoriti vrata šatora za građanstvo i umjetnički oplemeniti cijelo ovo zbivanje oko branitelja i prosvjeda u Savskoj, otkriva nam Lidija Hanell Bertović: – Slučajno sam prolazila sa psom koji je povrijedio nogu. Ušla sam u šator i pitala branitelje mogu li mi kako pomoći. U trenutku su reagirali i nogu mog psa posprejali dezinficijensom, a ja sam pomislila kako vjerojatno unutra ne bi nikad ušla da se ovo nije dogodilo. Palo mi je na pamet, zapravo, koliki su ljudi vjerojatno imali želju posjetiti šator, ali nisu bili sigurni koliko su dobrodošli. Tada smo zajedničkim snagama odlučili “otvoriti vrata” koja su, a to sam sama doživjela, otvorena svo vrijeme. Tako ćemo kroz izložbu “Križni put”, ali i cijeli niz umjetničkih performansa, građanima približiti šator u Savskoj 66 i ljude koji su u njemu više od godinu dana.
Romeo Ibriščević
Romeo Ibriščević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.