SAVA I DALJE PRIJETI: Izvanredno stanje i dalje u Brodsko-posavskoj županiji

19.05.2014. 12:41:33

Na snazi ostaje izvanredno stanje u Brodsko-posavskoj županiji, ni sutra neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama u cijeloj županiji, niti neće raditi vrtići u Slavonskom Brodu, odlučio je jutros županijski Stožer za zaštitu i spašavanje. "Opasnost još traje na cijelom području, u pripravnosti ostaju sve službe. U ovom trenutku stanje je stabilno, pojedinačna mjesta se saniraju. Zbog dojava da su pojedinci krenuli skupljati pomoć od građana, upozoravamo da se sva pomoć novčana i materijalna dostavlja u Crveni križ. Pomoć se ne skuplja pojedinačno po kućama", rečeno je na sastanku brodsko-posavskog Stožer za zaštitu i spašavanje, održanom u 10 sati u Slavonskom Brodu. Stožer je zahvalio na dosadašnjoj humanitarnoj pomoći te izvijestio da se dodatne informacije o dostavi pomoći mogu dobiti na telefon 035 444554. Pomoć će se distribuirati preko Crvenog križa prema potrebitima, rekao je Davor Vlaović, načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje. Vlaović kaže da se dio građana odlučio na povratak kućama, ali da to čine na vlastitu odgovornost. Davorin Piha, voditelj Stožera obrane od poplava Hrvatskih voda u Brodsko-posavskoj županiji, potvrdio je da trenutno nema kritičnih mjesta, ali da se očekuje dugotrajnije razdoblje visokog vodostaja. Kapetan slavonsko-brodske Lučke kapetanije Stjepan Benić izvjestio je kako su sve tri države ugrožene poplavama, Hrvatska, BiH i Srbija, odlučile o zabraniti plovidbu cijelim tokom Save. Slijedeći sastanak županijskog Stožera je u 13 sati, na njemu će biti i premijer Zoran Milanović.

Iz naselja Josip Rimac u Sl. Brodu evakuirano 715 stanovnika

Nastavljaju se radovi na ojačavanju nasipa duž 180 kilometara toka Save u Brodsko-posavskoj županiji, a prema procjeni županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje trenutno je najteža situacija na nasipima od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca. Za ojačavanje postojećih nasipa i izgradnju zečjih nasipa u Brodsko-posavskoj županiji ugrađeno je oko 300.000 vreća s pjeskom. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić jutros je upozorio da opasnost još nije prošla. "U noći smo imali vodeni val iz Une, uspjeli smo ga amortizirati puštanjem vode u Mokro polje i Lonjsko polje", rekao je Plišić za javni radio. Procijenio je da će u slučaju nastavka ovakvog tempa pada vodostaja rijeke Save do proglašenja redovitih mjera obrane od poplava proći još dva dana. Djelomična evakuacija obavljana je i u općini Bebrina, odakle je evakuirano 677 stanovnika i smješteno u Brodskom Stupniku, dio organizirano a dio kod rodbine i prijatelja, doznaje se jutros u županijskom Stožeru za zaštitu i spašavanje. Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara demantirao je lažne glasine o neispravnoj vodi za piće, te podsjetio da voda prije ulaza u zatvoreni vodovodni sustav prolazi kroz postrojenja tvornice vode i redovito se kontrolira. No, na novogradiškom i okučanskom području voda iz vodovoda trenutno nije za piće, i pitka voda dostavlja se cisternama, doznaje se iz županijskog Stožera. "Zbog obilnih padavina i drugačijeg sustava vodoopskrbe, voda iz vodovoda na novogradiškom i okučanskom području trenutno nije za piće. Za to područje organizirali smo dopremu pitke vode cisternama", rekao je Davor Vlaović, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije. Zbog oštećenja mosta zatvoren je granični prijelaz Hrvatska Dubica, a zbog poplave zatvoreni su granični prijelazi s BiH: Slavonski Šamac, Županja i Gunja.
Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste: D38 u mjestu Orljavac i Šokačka cesta u Požegi, D47 Hrvatska Dubica-Hrvatska Kostajnica-Dvor (obilazak preko Sunje), D214 Posavski Podgajci- Gunja (područje Županje), ŽC3201 Petrinja- Jabukovac, ŽC3262 u mjestu Donji Javoranj (područje Dvora), ŽC3237 u mjestu Banski Drenovac (obilazak preko naselja Maja i Majski Trtnik), ŽC4030 Pleternica-Ferovac u mjestu Gradac, ŽC4116 Kuzmica-Jakšić, ŽC4100 Gornji Vrhovci (Velika) - Kamenski Vučjak (Brestovac), ŽC3253 Košutarica-Mlaka (područje Jasenovca), ŽC3167 Malo Vukovje (Garešnica) – Međurić (Kutina), LC41055 Požeška Koprivnica- ŽC4185-Bučje (Pleternica), LC42016 Donji Bogićevci (Dragalić) –Pivare (Stara Gradiška), LC33073 Janja Lipa (Kutina)- Brezine (Lipik).
Sukladno odluci gradonačelnika Slavonskog Broda provedena je preventivna i djelomična evakuacija stanovnika Mjesnog odbora Josip Rimac. Evakuirano je ukupno 715 stanovnika od kojih je njih 50 starih, nemoćnih i invalidnih osoba, koje su smještene u domove za starije i nemoćne osobe i u udomiteljske obitelji. Ostali građani smješteni su u prostore mjesnih odbora u Brodskom Vinogorju, Podvinju te u Osnovnoj školi "Blaž Tadijanović" u Podvinju. U Mjesnom odboru Brodsko Vinogorje smještena je 201 osoba, a u Mjesnom odboru Podvinje njih 186, dok je 279 osoba sklonjeno u Osnovnu školu "Blaž Tadijanović" u Podvinju, navodi se u priopćenju. Ističe se da su ugroženim građanima osigurani kuhani obrok, hrana i pelene za novorođenčad. Posredstvom Gradskog društva Crvenog križa stigli su pak madraci s posteljinom, koji su raspoređeni u privremene smještajne objekte. U evakuaciju stanovništva i njihovo zbrinjavanje bili su uključeni povjerenici civilne zaštite MO Josip Rimac, MO Podvinje i MO Brodsko Vinogorje, pripadnici Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod, kao i Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Dom zdravlja, više poslovnih subjekata, kao i mnogobrojni građani koji su nudili smještaj sugrađanima u nevolji, zaključuje se u priopćenju.

'Nema mjesta panici'

Petnaestak timova evakuiralo je prvenstveno stare i nemoćne te majke s djecom. Dio štićenika iz privatnih domova za stare i nemoćne odvezli su članovi obitelji, a dio je je smješten u domove u sigurnim dijelovima grada. Majke s djecom, te zdrave starije osobe odvoze u mjesne domove u Brodskom Vinogorju i Podvinju. "Domovi i škole su puni. U ovom trenutku teško je procjeniti koliko je to ljudi. Crveni križ je na terenu i radi popis kako bi se svima dostavila večera. Naručeni su i kreveti koji stižu iz Zagreba. Dio građana područje je napustio osobnim vozilima i kombijima i odlučili su sami potražiti smještaj kod prijatelja i rodbine. Za sada procjenjujemo da će u organiziranom smještaju biti 400-500 osoba. Što se tiče situacije na terenu, nema panike, nasip se pojačava geotextilom i tucanikom. Ovdje je i tristotinjak ljudi spremnih da priskoči u pomoć", rekao je u nedjelju Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda. Zbog izvanrednog stanja donesena je odluka da u ponedjeljak nema nastave u osnovnim i srednjim školama u ugroženom području županije. "Gradski i općinski stožeri će donijeti odluku o djelomičnoj evakuaciji. Odluka je rezultat mišljenja struke, jer je vrlo teško procijeniti što bi se moglo dogoditi, rekao je župan Danijel Marušić ističući kako nema mjesta panici. Kategorije stanovnika koji će biti evakuirane dobit će jasne preporuke gradskog ili općinskih stožera, rekao je Marušić.

Novi vodeni val

Odluku županijskog Stožera novinarima je obrazložio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. "Noćas očekujemo još jedan vodni val. Ovo radimo preventivno poučeni iskustvom nizvodno od Županje, rekao je Jakovina. Kako je ocijenio, sve poduzete mjere zasad daju sigurnost. da će svi nasipi izdržati, ali bolje je spriječiti nego liječiti. Idemo s najugroženijima u djelomičnu evakuaciju, a intezivno radimo na obrani nasipa od vala koji dolazi", rekao je u nedjelju Jakovina. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić podsjetio je da je trenutni vodostaj Save metar iznad očekivane najviše razine za koji su projektirani nasipi, te da se trenutno radi na mjestimičnom ojačavanju nasipa. Vodostaj rijeke Save kod Slavonskog Broda kontinuirano opada od nedjelje ujutro od 6 sati kada je bio 936 centimetara, a u nedjelju navečer u 21 sat prema podacima Hrvatskih voda, bio je 923 centimetra. Jutros je vodostaj Save u Slavonskom Brodu 909 centimetara. (Hina) Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.