Savez: 'Ne treba nam Kumrovečka škola, Kosor nije naš kandidat za predsjednicu, podmeće nam udbaško podzemlje'

25.07.2014. 09:09:23

Predsjednik Zavjeta za Hrvatsku Marko Lukić uvjeren je da se ovakve priče podmeću Savezu za Hrvatsku od strane udbaško-kosovskog podzemlja. Uzrok podmetanja leži u tome što još nisu obznanili ime svojega kandidata, a ime nisu obznanili zato što nemaju financijskih mogućnosti da im kampanja traje četiri mjeseca.

Premda se predsjednički izbori održavaju koncem godine, kampanja za njih već sada se ozbiljno zakuhava. Bodove predsjednik Ivo Josipović pokušava prikupiti proputovanjima plaćenima iz proračuna, a jedna od 'kvaliteta' koju je pokazao posljednjih tjedana je vrijeđanje HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. Dok on nju naziva lijepom Barbikom bez tona njoj zahvaljujući mudroj šutnji, prema anketama popularnost raste. Osim polemika, u javnosti su se pojavili i skriveni planovi kojima Josipović planira pobijediti na izborima. Njegov 'as iz rukava' prema pisanju medija navodno je bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Njezina uloga je izdati Grabar Kitarović i dati potporu Josipoviću osiguravajući dio glasova s desnice. Ako bi pristala odigrati ovu ulogu, Kosor bi bila nagrađena veleposlaničkim mjestom za što se ona ozbiljno priprema predano učeći engleski jezik.

Što o ovoj teoriji misli bivša premijerka, sarkastično je napisala na Twitteru:

- Piše da će mi I. Josipović osigurati veleposlaničko mjesto ako ga poduprem. Je, i bit ću Miss svijeta. World peace" - napisala je. Prema posljednje dvije riječi dalo bi se zaključiti da je Kosor uznapredovala po pitanju engleskoga jezika. No, šalu na stranu, po onome što je napisala moglo bi se reći da ova teorija ne drži vodu. Ipak, tu nagađanja ne staju pa se tvrdi da je Kosor već sklopila savezništvo sa Savezom za Hrvatsku.

Čelnici članica Saveza za Hrvatsku s kojima smo razgovarali ovu mogućnost oštro opovrgavaju tvrdeći da još razmatraju tko će biti njihov kandidat za predsjednika države. Teorije poput ove s Kosor za njih su podmetanje kojemu je cilj rušenje kredibiliteta Savezu za Hrvatsku.

Predsjednika HSP-a Danijela Srba informacija o tome da će Kosor biti predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku dobro je nasmijala, ali on ne isključuje mogućnost da bi upravo ona mogla biti Josipovićev adut. "To bi mogla biti njihova politička igra. S obzirom na to da su Jadranka Kosor i Kolinda Grabar Kitarović predstavnice iste politike Josipović bi to mogao iskoristiti i postoji šansa da je za to zainteresiran", smatra naš sugovornik. Možda predsjednik Josipović za ovakvu igru i je zainteresiran, ali Savezu za Hrvatsku ta informacija potpuna je novost, poručuje pravaš. U Savezu za Hrvatsku još se raspravlja o imenima kandidata, a uz to čekaju pravi trenutak kada će s njime izaći u javnost. Dok oni čekaju trenutak, netko im pokušava srušiti kredibilitet podmećući im Kosor. "Netko očito pokušava stvoriti dojam da smo mi zbunjeni i nesložni jer još uvijek nismo izašli u javnost s imenom svojega kandidata, ali našim biračima sigurno mogu poručiti da to neće biti Kosor", naglasio je Srb.

Predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku Željko Cvrtila također nije upoznat s pisanjima u kojima se Kosor naziva kandidatkinjom Saveza za Hrvatsku. "O tome u Savezu nikada nije bilo riječi, a ako bi do toga došlo, ABH više ne bi bio dio Saveza za Hrvatsku. Ona je na čelu HDZ-a izdala sve nacionalne interese i ciljeve od toga da je bacila hrvatsko selo na koljena do toga da je zaslužna za arbitražu sa Slovenijom", kaže Cvrtila. Netko pokušava diskreditirati Savez za Hrvatsku, a Cvrtila misli da iza toga stoji HDZ kojemu najviše smetaju. "Mi možemo imati svojega kandidata i razgovarali smo o puno kvalitetnih ljudi", rekao je Cvrtila.

Sve odluke Saveza za Hrvatsku javnosti će biti predstavljene na jesen, poručuje HDSSB-ov Josip Salapić. "Nije točno da su HDSSB i Savez za Hrvatsku pregovarali s Jadrankom Kosor. U jednom intervjuu ja sam rekao da se ona može pridružiti HDSSB-u, ali to je samo moje osobno mišljenje", tvrdi Salapić. Oni koji tvrde da će Kosor biti predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku služe se spinovima, podmetanjima i namještaljkama.

I predsjednik Hrvatske zore - stranke naroda, Milan Kujudnžić, opovrgava informacije o tome da je Kosor njihova kandidatkinja za predsjednicu. "Takve priče su zlonamjerno podmetanje i rušenje Saveza za Hrvatsku, a podmeće nam podzemlje", tvrdi naš sugovornik. No, prema njegovom mišljenju bilo bi dobro kada bi u prvom krugu predsjedničkih izbora bilo što više kandidata jer to bi umanjilo šansu za Josipovićevom pobjedom već u prvom krugu.

Predsjednik Zavjeta za Hrvatsku Marko Lukić uvjeren je da se ovakve priče podmeću Savezu za Hrvatsku od strane udbaško-kosovskog podzemlja. Uzrok podmetanja leži u tome što još nisu obznanili ime svojega kandidata, a ime nisu obznanili zato što nemaju financijskih mogućnosti da im kampanja traje četiri mjeseca. "Mi ćemo ime svojega kandidata obznaniti u rujnu. Biti će to kvalitetna osoba koja će u potpunosti transformirati sustav i pokrenuti Hrvatsku. Kosor nam svjetonazorski uopće nije bliska jer nama ne treba kumrovečka škola", zaključio je Lukić.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.