Savez udruga zatočenih i nestalih podržao prosvjed pred Ministarstvom branitelja

11.11.2014. 19:42:00

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja pružio je u utorak potporu stopostotnim Hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata prve skupine i braniteljima koji već 23. dan prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja tražeći smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. Predsjednica Saveza Ljiljana Alvir rekla je novinarima da Savez pruža potporu prosvjednicima jer "nije riječ o šačici braniteljskih šefova koji ovdje danima kampiraju". Prosvjednici traže smjene zbog sustavnog omalovažavanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata, politike izjednačavanja žrtve i agresora te nesposobnosti da se bavi suštinskim pitanjima branitelja i stradalnika Domovinskog rata, a Alvir je rekla kako je riječ o "nizu nezadovoljstava u odnosu prema stradalnicima i braniteljima". Savez odbija bilo kakve insinuacije o političkim razlozima prosvjeda, a takve optužbe smatra uvredljivim i neprihvatljivim. Ako se vlast pita "zašto baš sada" prosvjed, odgovaramo "zašto ne baš sada", jer se nezadovoljstvo stradalnika skupljalo godinama. Prosvjed i nezadovoljstvo traju, tvrdi Alvir, koliko i "devastacija Domovinskog rata i ponižavanja branitelja i stradalnika". To je kulminiralo izjavom Bojana Glavaševića da oni koji su pobijedili u ratu i ostvarili razna prava imaju PTSP, maligna oboljenja i suicide, za razliku od onih koji su izgubili rat, a nemaju takve pojave. Tada se prelila čaša koja se dugo punila, kaže Alvir. Bez javne rasprave se radilo na izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i Zakona o mirovinskom osiguranju, pri čemu nije prihvaćena nijedna sugestija udruga iz Domovinskog rata, tvrdi Alvir. Postoji razlog za smjenu Matića zbog njegovih čestih vrijeđanja i napada na branitelje i njihove udruge, jer sve kritike svoga rada smatra "politički instruiranim". Optužila je Matića da obiteljima zatočenih i nestalih branitelja "daje podršku bez rezultata". Rekla je kako je 55 osoba identificirano tijekom 2010. i 2011. godine, a od 2012. do danas identificirano je svega 37 osoba. Ministarstvo izjednačava žrtvu i agresora, rekla je Alvir navevši kao primjer da su srpski diverzanti željeli postaviti ploču u Žirovcu kraj Dvora, gdje su izveli akciju tijekom rata, a na pokušaj branitelja i stradalnika da to spriječe Ministarstvo je odgovorilo kako na to "nemamo pravo jer ako ćemo mi zabraniti postavljanje ploče u Žirovcu, kako ćemo tražiti postavljanje ploče u logorima Begejci i Stajićevo". Matić se bavi svim i svačim, osim važnim problemima koji tište populaciju o kojoj bi trebao brinuti, ustvrdila je Alvir i zatražila da se na njegovo mjesto postavi osoba koja zna raditi taj posao, umjesto što skrb o braniteljima prebacuje u resore ministara rada i socijalne politike.H I.V. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.