Sažetak: 61 novooboljeli, jedan umrli, zaraženi štićenici Doma za starije Split

08.04.2020. 18:19:00

U Hrvatskoj je u srijedu zabilježen 61 novi slučaj zaraze i još jedan smrtni slučaj, stupila je na snagu odluka o otvaranju tržnica, a dan je obilježio događaj u Splitu, gdje je provedena evakuacija štićenika Doma za stare i nemoćne osobe nakon što se otkrilo da ih je desetoro zaraženo.

O zarazi koronavirusom u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici javnost je doznala kasno sinoć, netom prije nego što je počela njihova evakuacija oko 22,30 sati koja je potrajala sve do ranog podneva. Štićenici Doma su premješteni u splitsku bolnicu i na Kliniku za infektologiju.

Testovi su pokazali da je od njih 49 na 2. katu Doma, desetero pozitivno na koronavirus. Evakuacija je trajala cijelu noć i jutro, a sporo se odvijala jer se svakog pacijenta prije prijama u bolnicu detaljno pregledalo.

Prema medijskim napisima već desetak dana više štićenika, od ukupno 318 korisnika splitskog Doma pokazivalo je simptome zaraze koronavirusom, a iz Doma su o tome obavijestili županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo tek u ponedjeljak nakon čega su počela testiranja.

Djelatnici Doma su epidemiolozima rekli kako nitko od štićenika, ali ni zaposlenika, s 2. kata nije zalazio u ostale prostore Doma, pa vjeruju da se zaraza nije proširila.

 

Beroš: Utvrdi li se nečija odgovornost snosit će posljedice

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u Splitu nakon sastanka sa županijskim Stožerom civilne zaštite da je na koronavirus zasad pozitivno desetero korisnika splitskog Doma za starije i nemoćne, a svih 49 štićenika koliko ih je evakuirano u KBC Split imaju uglavnom blage tegobe.

Utvrdi li se nečija odgovornost snosit će posljedice, poručio je Beroš, istaknuvši da je sretna okolnost to što je zahvaćen jedan kat Doma, a ostali dijelovi su fizički odvojeni.

Svim djelatnicima koji su brinuli o korisnicima s 2. kata određena je mjera samoizolacije i bit će podvrgnuti testiranju, a bilo je još djelatnika koji nisu testirani jer nisu svi u samome Splitu. Razmišlja se i o tome da se testira sva 134 djelatnika doma, dodao je ministar.

Upitan ima li saznanja o tome da su korisnici imali simptome bolesti još prije desetak dana, kao što je to izjavio ravnatelj doma Ivan Škaričić, Beroš je kazao da su ta pitanja postavili na sastanku sa Stožerom civilne zaštite i da na njih očekuju odgovore.

Bedeković: Ministarstvo obavješteno u ponedjeljak

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da 49-ero štićenika splitskog doma zbrinuto i imaju odgovarajuću skrb.

Odgovorila je da je ravnatelj tog doma o promjeni zdravstvenog stanja korisnika obavijestio Ministarstvo u ponedjeljak, napomenuvši da prije toga nije bilo informacija u tom smislu.

Podsjetila je da je u zadnja četiri tjedna izdan čitav niz preporuka za obranu od koronavirusa, a prva je bila ona o zabrani posjeta domovima za starije od 27. veljače.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin kazala je da je glavna sestra Doma za starije i nemoćne epidemiolozima uputila dojavu o povišenoj tjelesnoj temperaturi korisnika u ponedjeljak oko 10 sati, nakon čega su korisnici bili testirani na gripu i koronavirus.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da još nije poznato kako je došlo do "proboja" virusa u splitski Dom.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je da će biti rigorozan u provođenju sankcija utvrde li epidemiolozi nepravilnosti u postupanju sa štićenicima Doma. 

Splitski SDP zatražio je inspekciju u splitskom Domu, ali i testiranje jednom tjedno štićenika u svim domovima. SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić, čija je majka u splitskom Domu za starije i nemoćne u kojemu je potvrđena zaraza koronavirusom, izjavio je da su korisnici tog Doma već 15 dana ugroženi, a da se čekalo s objavom kako se ne bi pokvarila statistika.

Splitska policija ispričala se zbog sinoćnjeg ponašanja pripadnika Interventne policije prema novinarima koji su izvještavali o evakuaciji iz Doma za starije, jer je  "time narušio ugled policijske službe radi čega će poduzeti sve potrebne mjere kako se takvo ponašanje ne bi ponovilo."

Epidemiološka slika: 1343 zaražena, 19 umrlih, 179 oporavljenih

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata još 61 osoba zaražena koronavirusom, ukupno ih je 1343, dok je jedna osoba preminula, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dosad je 179 osoba ozdravilo, 12 više nego jučer, a devetnaestoro oboljelih od Covida-19 je umrlo. Zadnja žrtva je žena starije životne dobi, koja je od ranije bila kardiorespiratorni bolesnik, a umrla je u KBC-u Split, izvijestila je članica Stožera Maja Grba Bujević.

Dosad je testirano 13.125 ljudi, a na respiratoru je 36 bolesnika, jedan više nego jučer.

"Nema opuštanja, nećemo se za Uskrs posjećivati nego ćemo si darovati zdravlje tako da čuvamo jedni druge", poručila je Grba Bujević.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da će Zavod raditi serološku studiju kako bi se utvrdio udio asimptomatskih bolesnika među zaraženima. Studija će se raditi na uzorku, a ne na cijeloj populaciji, a za sada se ispituje nekoliko varijanti mogućih platformi.

Komentirao je stanje u Kninu, gdje je devet osoba zaraženo, i svi su slučajevi povezani s kninskom bolnicom, gdje su zaražena i dva pacijenta.

Virus u bolnicama

Capak kaže da u Kninu nema promjene broja oboljelih od jučer, u samoizolaciji je 25 zdravstvenih djelatnika, provodi se dezinfekcija bolnice i za sada nema potrebe za dodatnim mjerama.

Za slučaj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, rekao je da je zaraza potvrđena kod četiri pacijenta i dvije medicinske sestre te se situacija rješava i na tom području.

Ravnateljica zagrebaćke Klinike za infektive bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić  izvijestila je da su prekjučer identificirali dvoje djelatnika inficiranih koronavirusom na Klinici, jednu medicinsku sestru i jednog nezdravstvenog djelatnika. S tim u vezi obavlja se kompletan izvid, osam liječnika je u samoizolaciji, kao i 39 medicinskih sestara i 11 nezdravstvenih radnika.

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež evidentirana su dva zaposlenika pozitivna na koronavirus, jedan liječnik i jedna osoba iz tehničke podrške bolnici, izvijestio je u srijedu pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

U Osječko-baranjskoj županiji je među pet novooboljelih predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a, što je prvi slučaj zaraze liječnika u toj županiji, izvijestio je u srijedu Županijski stožer.

U Karlovačkoj je bolnici prije potvrde da je zaražen, zbog hitnosti slučaja, operiran Karlovčanin srednje životne dobi koji je nakon toga prevezen na postoperativnu njegu u referentnu kliniku - Kliničku bolnicu u Dubravi, doznaje se od ravnatelja bolnice Ervina Jančića.

Iz osječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC) izvijestili su da se njihov nedavno otvoreni Laboratorij za kliničku mikrobiologiju preusmjerio i pripremio za testiranje uzoraka na koronavirus.

Božinović: Otvaraju se tržnice i produljuje rad otvorenih trgovina

Voditelj Stožera Davor Božinović objavio je kako je stupila na snagu odluka kojom se omogućava rad tržnica po uputama Stožera te da se uoči Uskrsa, od četvrtka do subote, produljuje radno vrijeme otvorenih trgovina od 7 do 20 sati.

"Svjesni da će uoči blagdana Uskrsa biti povećana potreba za odlaskom u trgovine, donijeli smo odluku o promjeni radnog vremena", rekao je Božinović.

U danima isplate mirovina pozvao je umirovljenike da u najvećoj mogućoj mjeri podižu novac s bankomata i ulaze u bankovne poslovnice samo ako nikako drugačije ne mogu.

Plenković: Sustav domovinske sigurnosti dobro odgovorio na dvije paralelne krize

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izrazio zadovoljstvo radom sastavnica sustava domovinske sigurnosti u kontekstu epidemije koronavirusa i razornog potresa u Zagrebu te izvijestio da su im dane daljnje smjernice i zadaće.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić najavio je da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti predstavljene uštede i preraspodjele u državnom proračunu za nužne svrhe.

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić u srijedu je vjernicima čestitao nadolazeći Uskrs, ističući kako odluka biskupa da zbog pandemije ne služe mise u crkvama proizlazi iz osjećaja suodgovornosti kojim štite život u svim njegovim fazama.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je najavio i treći paket mjera s rješenjima za milijun socijalno najugroženijih građana, a inzistira da Sabor već idući tjedan glasa o zakonskom prijedlogu za uvođenjem jednogodišnjeg moratorija na otplatu kredita bez kamata.

Udruga Domine izvijestila je u srijedu da u posljednjih desetak dana bilježi porast broja poziva žena žrtava nasilja kojima je potreban hitan smještaj ili pomoć druge vrste, najčešće financijske te upozorila kako unutar sustava trenutno ne postoji način da im se pomogne.

Tri reprezentativne sindikalne središnjice zatražile su u srijedu od Vlade hitno donošenje dodatnih mjera za najugroženije radnike i građane, upozorivši da Vladin paket mjera za ublažavanje ekonomskih i socijalnih posljedica koronavirusa najviše pogoduje poduzetnicima.

(Hina) xmvr ysp

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.