SDSS I PUPOVAC BI MOGLI BITI JEZIČAC NA VAGI: HDZ ima 70 glasova protiv Zlate Đurđević, možda će im faliti samo oni! Most i Domovinski pokret još nisu dali svoj sud!

03.05.2021. 09:21:00

Dvoje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda već je predalo prijave Državnom sudbenom vijeću, a danas istječe 30- dnevni rok do kojeg se to moglo učiniti. Kalendarski je istekao jučer, ali riječ je o neradnom danu, pa se prijaviti može i danas.

Kandidaturu, odnosno prijavu već su poslali Dr.sc. Lana Petö, sutkinja Visokog kaznenog suda i odvjetnik dr.sc. Šime Savić, a ona kandidatkinje predsjednika Zorana Milanovića još se očekuje.

Upravo će kandidatkinja predsjednika Milanovića, profesorica dr. sc. Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kaznenoprocesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu svoju kandidaturu predati danas, u zadnji tren, zbog toga što još uvijek radi na doradi svog programa rada Vrhovnog suda, javlja Večernji list

Zlata Đurđević teško će proći u Saboru

Međutim, kao što je HDZ i najavio, profesorica dr. sc. Zlata Đurđević teško će proći  u Saboru osobito sada prije lokalnih izbora iz više razloga.

Vladajuća stranka teško si može dopustiti da izgubi bitku oko izbora predsjednika Vrhovnog suda i potpuno su motivirani da predsjedniku Milanoviću ne daju satisfakciju.

Čini se kako bi im to u ovim uvjetima i  moglo poći za rukom. HDZ ima 62 glasa, a već je 8zastupnika dalo jasno do znanja kako profesorica Zlata Đurđević neće dobiti njihov glas.

HDZ ima 70 glasova i bez SDSS-a, Mosta i Domovinskog pokreta

To su više ili manje izravno najavili sljedeći zastupnici: Marijana Petir, četiri zastupnika Suverenista, Zlatko Hasanbegović, Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan. To je gotovo sigurnih 70 glasova, a tu su još i Most te Domovinski pokret koji su govorili o neprihvatljivim stavovima prof. Đurđević oko izručenju Perkovića i Mustača Njemačkoj te kritici oslobađajuće presude Marku Perkoviću Thompsonu zbog ZDS u pjesmi Čavoglave.

Ideološka previranja oko Zlate Đurđević

Iako su sve mogućnosti ostavili otvorenima, Most i Domovinski pokret prije lokalnih izbora također ne mogu dopustiti da izgube dio birača koji bi izbor prof. Zlate Đurđević itekako mogli zamjeriti. 

Da stvar bude još teža po profesoricu Đurđević i predsjednika Zorana Milanovića, SDSS je već poručio kako se predsjednikova kandidatkinja kompromitirala, a šanse da okrenu leđa vladi su vrlo male. S jedne strane, SDSS-u profesorica Zlata Đurđević ideološki vrlo odgovara, a s druge strane moraju biti odani vladi i glasati protiv kandidatkinje s kojom ne bi imali nikakvih problema.

Dodatno će im se zakomplicirati situacija ukoliko Most i Domovinski pokret ipak daju glas predsjednikovoj kandidatkinji jer će onda gotovo sva težina odluke biti na njima

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: N.K./Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.