ŠEKS PRIZNAO: “Znao sam za muljažu u Agrokoru, ali nisam ja ni sudac ni istražitelj”

03.11.2017. 17:39:09

“Da, vidio sam nalaz Financijske policije o Agrokoru, ali ja nisam bio policajac, tužitelj, niti istražni sudac. Ovo je pokušaj obračun HDZ-om s namjerom da se zada politički udarac sadašnjoj Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću.” Šeks pritom ne spori da je kao potpredsjednik Vlade 1993. godine vidio nalaz kontrole Financijske policije proveden u Agrokoru u vezi kredita koje je Ivica Todorić podigao u Zagrebačkoj banci 1991. godine. “Grmoja iznosi maglu i sve želi upakirati u celofan koji bi trebao poslužiti kao argument za optužbu da sam 1993. godine kao potpredsjednik Vlade znao za nepravilnosti, ali nisam reagirao. Pritom neznalački govori da sam bio potpredsjednik Vlade za unutarnje poslove, a bio sam potpredsjednik za unutarnju politiku”, izjavio je Šeks za Jutarnji list.

Bilo je još nepravilnosti

I on ima tumačenje dokumenta koje je javnosti predočio Grmoja te tvrdi kako ga je sastavio i poslao šef postaje Financijske policije za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb, Branko Miloloža, na njegov zahtjev. Tako navodi da su se u izvješću opisale nepravilnosti u korištenju sredstava iz kratkoročnog kredita i kupnji dionica Zagrebačke banke, a povezano s Agrokorom. “Dakle, izvješće je dostavljeno na moj zahtjev, a u njemu se vidi kako je istodobno dostavljeno i Ministarstvu financija, Centralnoj službi financijske policije, konkretno Biserki Rendulić“, kaže Šeks i naglašava da je izvješće došlo u ruke onih koji su bili ovlašteni i trebali po njemu dalje postupati. Šeks napominje kako su nezakonitosti tada uočene i u kontroli knjigovodstva te da je i HNB utvrdio nepravilnosti. “Kao potpredsjednik Vlade nisam bio policajac, tužitelj, niti istražni sudac. O izvješću je bio obaviješten onaj tko je morao. Zatražio sam podatke, i dobio ih kao i oni koji su dalje po njima trebali postupati. Mogao bih se kladiti, a to ću provjeriti u arhivima Vlade, da sam izvješće uputio MUP-u i Državnom odvjetništvu”, kazao je Šeks.

Podnijeli 50 kaznenih prijava

Osvrnuo se i na tvrdnje da nije reagirao kada je vodio Povjerenstvo za manipulacije s robnim rezervama u kojima je također profitirao Agrokor. “Druga je Grmojina obmana da istražno povjerenstvo koje sam vodio 1997. godine povodom pšenične afere nije podnijelo nikakve optužne prijedloge. Podnijeto je oko 50 kaznenih prijava kojima se obuhvatilo aktere raznih firmi koje su sudjelovale u toj aferi. Na temelju tih prijava podignuto je više optužnih prijedloga i više je osoba na kraju osuđeno”, kazao je Šeks. Na Grmojine tvrdnje kako je savjetovao premijera da ne opozove ministra Marića te da je slao signale Ivanu Vrdoljaku pozivajući ga u vladajuću koaliciju, Šeks je odgovorio: “Grmoja svjesno predimenzionira moju ulogu. Ona nije bila osobita u formiranju koalicije s HNS-om. Premijeru sam samo kazao svoje mišljenje povodom zahtjeva Mosta za smjenom ministra Marića. A ono je bilo da će, ako to dopusti, sljedeći biti zahtjev za smjenom ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, a nakon toga i samog premijera Plenkovića. Šeks tvrdi da bi se odazvao na Povjerenstvo, ali da je danas doznao da je taj prijedlog odbijen.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.