Šešelj je u Hrvatskoj 1991. bio osuđen na 4,5 godine zatvora! Zašto je pušten i aboliran!?

01.04.2016. 20:53:12

VOJISLAV ŠEŠELJ, vođa srpskih radikala koji je jučer u Haagu oslobođen po svim točkama optužnice, u Hrvatskoj je već bio osuđen, ali i aboliran. Naime, Šešelj je  1992. godine bio uhićen i osuđen na 4, 5 godina zatvora zbog “izazivanja vjerske i nacionalne mržnje te pozivanja na razbijanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske”. Na nekoliko mitinga na području Belog Manastira Šešelj je pozivao na uspostavu velike Srbije, protjerivanje Hrvata iz Baranje i poticao na zločine. Na četničkom skupu u Jagodnjaku 21.  travnja 1991. održao je poznati prijeteći govor, najavljujući Hrvatima pokolj: “Ko kaže da ovo nije Srbija, ubijte ga k’o kera pored tarabe”, govorio je Šešelj u Jagodnjaku, naselju 20-ak kilometara sjeverno od Osijeka. Haški suci  u tim Šešeljevim riječima nisu  prepoznali krimen, a njegove govore proglasili su “dizanjem morala pripadnicima srpskih dragovoljačkih postrojba”. Šešelj se pred okupljenima u Jagodnjaku obrušio i na na srbijansku Vladu što nije već tada Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem pripojila Srbiji,  spomenuo je granice „velike Srbije“ do crte Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica. Skup je inače imao odobrenje Policijske uprave Osijek, no nakon mitinga Šešelj je uhićen, a tadašnji načelnik Policijske uprave Osijek Josip Reihl-Kir novinarima u Belom Manastiru je rekao da je PU Osijek podnijela kaznenu prijavu protiv Vojislava Šešelja, Milana Paroškog i Jovana Ostojića zbog „izazivanja vjerske i nacionalne mržnje, te pozivanja na razbijanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske“. Šešelj je 1992 u odsutnosti osuđen je na 4 godine i 6 mjeseci zatvora, ali je temeljem Zakona o aboliciji ta kazna ukinuta  11. lipnja 1998. godine. U Hrvatskoj se  do danas Zakon o aboliciji različito tumači,  pa neki tumače da se ne odnosi na već presuđene kazne, dok drugi zastupaju politički stav da se abolicija odnosi na sve osim teških ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.