Sestra Imotskog sokola Velimira Đereka: “Shrvana sam, ali moga brata ne možete ubiti!”

16.03.2016. 11:39:14

Dana 15. ožujka 2016. godine u Vukovaru je čekićem razbijena spomen ploča poginulom hrvatskom branitelju Velimiru Đereku Sokolu. Velimir Đerek rođen je u Vinjanima Gornjim kod Imotskog. Agresija na Hrvatsku zatekla ga je na direktorskom mjestu u zagrebačkom hotelu “Esplanada”. Napustio je posao i kao dragovoljac otišao u rat.  Sudbina ga je odvela u razrušeni Vukovar. Zbog ratne hrabrosti i rodnog Imotskog suborci su ga prozvali  “Sokol”.velimir đerek i hos u vukovaru Braneći Vukovar poginuo je na Sajmištu 12. listopada 1991.  u Ulici Tri ruže. Nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru, uz sve vojne počasti, pokopan je u u rodnim Vinjanima  23. svibnja 1998. godine. U njegovu čast igralište u Vinjanima Gornjim nazvano  je Velimir Đerek – Sokol. Bio je zapovjednik I. bojne 204. brigade, a posthumno je promaknut je u čin pukovnika HV. Odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom Bana Jelačića. Nakon što je čekićem razbijena spomen ploča Sokolu u čast, javnosti se pismom obratila njegova sestra Rajka Mikulić: “Za hrvatske branitelje, članove obitelji poginulih hrvatskih vitezova i sve hrvatske domoljube Dana 15. ožujka 2016. godine u Vukovaru je oštećena spomen ploča poginulom hrvatskom branitelju Velimiru Đereku Sokolu, mojemu bratu. Bešćutne zvijeri koje su to napravili pokušavaju još jednom ubiti moga brata bestijalnim činom koji je nerazumljiv civiliziranom svijetu. Ožalošćena sam spoznajom kako po svetom hrvatskom tlu, natopljenom krvlju hrvatskih branitelja, tlu Sajmišta i Vukovara hodaju spodobe kojima smeta kameni spomen na žrtvu hrvatskoga branitelja koji je život položio za bolji i pravedniji svijet. velimir đerek sokol Svima onima koji su ovo zvjerstvu planirali, sudjelovali u uništavanju ili prikrivaju one koji su to napravili, poručujem sljedeće: Velimira Đereka Sokola, sina Imotskoga krša i dragovoljca obrane Vukovara ne možete ubiti! Ne možete ga ubiti zato jer vječno živi njegovo djelo – hrvatski Vukovar!! Ne možete ga ubiti jer je besmrtna njegova i žrtva svih poginulih hrvatskih branitelja – slobodna i novisna Hrvatska!!! Premda shrvana vašim zvjerstvom, poručujem svima vama koji se nikada niste pomirili s činjenicom slobodnoga hrvatskoga Vukovara i slobodne i neovisne Hrvatske – neće vam uspjeti!!! Ne možete vi srušiti toliko spomenika hrvatskim braniteljima koliko ih mi iznova i opet možemo podići u beskrajnoj ljubavi prema njima i njihovoj žrtvi! Moga brata ne možete ubiti jer je u meni i svim hrvatskim domoljubima dovoljno ljubavi koja će uništiti, kao i dosad, svu vašu mržnju i destrukciju. Moga brata ne možete ubiti jer zajedno sa svim poginulim braniteljima živi u svakom novom danu slobodnoga hrvatskoga Vukovara i neovisne Hrvatske! Moga brata ne možete ubiti jer NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO!!! Rajka Mikulić, sestra Velimira Đereka Sokola

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.