Sindikat državnih službenika pita Plenkovića čije će plaće smanjiti

09.04.2020. 16:04:00

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske uputio je u četvrtak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga pita kojim će javnim i državnim službama smanjiti ionako male plaće.

"Svjesni smo da će naši članovi u državnoj upravi i lokalnoj/regionalnoj samoupravi odraditi svoj posao savjesno, odgovorno i u roku, bez obzira na uvjete i izloženost epidemiji. Kako bi dodatno 'začinili' ovu, ionako tešku situaciju, planiraju se rezovi u državnim i javnim službama, izuzimajući pritom liječnike i medicinsko osoblje", stoji u pismu sindikata.

Podsjećaju da državni i lokalni službenici i namještenici rade od kuće, npr. oni u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje omogućili su da svi koji žele dobiju potpore za očuvanje radnih mjesta u realnom sektoru.

Neki službenici su i za vrijeme karantene na svojim radnim mjestima - u Poreznoj upravi, na sudovima, policijski službenici, carinici, pravosudni policajci, vatrogasci i radnici u ministarstvima.

Pitaju Plenkovića zna li tko su ljudi koji danas trebaju biti na svojim radnim mjestima u ovim teškim trenucima, kako bi država i dalje funkcionirala.

"Koji su to službenici i namještenici na čijim plaćama ćete provoditi mjere uštede, ako se plaća od 3600 do 4500 kuna uopće može nazvati plaćom? Možda kuharice, spremačice, domari, dostavljači ili vozači", pitaju sindikalci.

Po informacijama s terena, mnogim državnim i javnim službenicima rad nije organiziran sukladno preporukama Stožera civilne zaštite, a o zaštitnoj opremi da ne govorimo, poručuju iz sindikata.

Ustvrdili su da radnici u državnoj i javnoj upravi imaju male plaće u kojima nema prostora za rezanje.

"U mnogim gradovima i županijama smanjenja plaća su se već dogodila, i to do 30 posto. Dok se službenicima i namještenicima smanjuje plaća, dužnosnicima, vijećnicima, ravnateljima, članovima uprava se smanjuje naknada u istom postotku kao plaća službenicima i namještenicima", kaže se u otvorenom pismu.

(Hina) pp/xar ymd

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.