SIROTI HRVAT IZGUBIO SAV NOVAC! Policija upozorava na prijevaru putem mobilne aplikacije: Najviše zlikovaca koristi upravo ovu

27.09.2022. 09:46:00

Sisačko-moslovačka policija u ponedjeljak je objavila kako je zaprimila prijavu 44-godišnjaka da mu se unazad par dana nakon što je objavio oglas na internetskom oglasniku putem WhatsAppa javila nepoznata osoba i uvjerila ga da mu je izvršila uplatu dogovorenog iznosa.

Naime, muškarac je na internetu objavio oglas za prodaju, nakon čega mu se javila nepoznata osoba i uvjerila ga da mu je na račun, čije je podatke tražila i dobila, uplatila dogovoreni iznos. Muškarac je na njezino traženje upisao podatke sa svoje kartice tekućeg računa, nakon čega mu je osoba poslala potvrdu o uplati, za koju se kasnije ispostavilo da je lažna.

Ubrzo nakon muškarac je vidio da je s tekućeg računa izgubio sav novac te shvatio da je žrtva tzv. phishing prijetnje.

Budite oprezni!

Iz policije kažu kako još tragaju za prevarantom, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Također još jednom upozoravaju građane kako počinitelji u komunikaciji s oštećenim osobama najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp, putem koje prosljeđuju poveznice lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.

Tako prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice, potom zadajući neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu. 

Kako su navedene prijevare učestale, policija upozorava građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.