Sjećanje na 402 poginule djece u agresiji na Hrvatsku "Mali križ - velika žrtva"

15.06.2014. 10:31:52

SLAVONSKI BROD - Dvanaesti susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu - "Mali križ - velika žrtva" - danas je održan u Slavonskom Brodu, a podno spomenika "Djevojčica" u naselju Plavom polju položeni su vijenci i zapaljene svijeće za 402 poginule djece u srbijanskoj agresiji na Hrvatsku. Na prigodnom susretu ponovljeno je nezadovoljstvo civilnih ratnih stradalnika rješavanjem njihovih materijalnih prava. "Slušamo samo obećanja kako god dođe koja vlada, istaknula je Zemina Jaroš iz Osječko-baranjske županije, koja je izgubila 14-godišnju kćer. Ustvrdivši da su najgore prošli roditelji pojasnila je i kako ranjeni imaju još neku invalidninu, te dodala kako roditelji poginule djece nemaju ni za cvijet, koji bi im odnijeli na njihov grob". Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ rekla je kako se još uvijek radi točna evidencija civilnih žrtava, koja je preduvjet za donošenje Zakona o civilnim stradalnicima. "Civilni ratni invalidi imaju određena prava iz zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata", rekla je Nađ dodavši kako ona nisu dostatna te da udruge smatraju kako sredstva nisu pravedno raspodijeljena. Istaknula je kako to treba biti pravednije te dodala u manirima predsjednika Josipovića, kako će prema "načelu pravednosti" biti izrađen zakon o civilnim žrtvama, ne navodeći koja i kakva načela će se primjenjivati. Nađ vjeruje kako će to biti krajem ove ili početkom sljedeće godine, jer sada je, kako kaže, pri kraju izradba zakona o spolno zlostavljanim osobama. Naime, jednako kao Vesna Nađ, tako su i mnogi prije nje vjerovali te uvijek odugovlačili s rješavanjima statusa, što bi u konačnici trebalo značiti da će se civilne žrtve načekati i naslušati još obećanja, kako Nađ tako i onih poslije nje. Stoga bi Nađ zajedno sa svojim ministrom i ostalima mogli sjesti i pogledati ovaj video pa im možda proradi savjest i ubrzaju procedure koje navodno "nisu niti započeli". Nezadovoljstvo udruga izrazila je predsjednica Zajednice Udruga civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata Julijana Rosandić. "Mi smo stvarno žrtve, drugoga, trećega ili petog reda", rekla je. Tvrdi kako im je prošle godine obećano da će zakon o civilnim stradalnicima biti u primjeni od siječnja 2015. godine. "Nakon 22 godina ovo ne može biti zadovoljavajuće", rekla je ogorčeno Rosandić, ocjenivši kako su ispred njih stalno neke kategorije. Julijana Rosandić je upitala i zašto su civilne žrtve takav teret državi? I.V. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.