Sjećanje na 71 žrtvu topničkog napada srpskih snaga na Tuzlu; osuđeni se skriva u Srbiji

25.05.2018. 13:58:58

Stotine građana Tuzle u petak su se polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježje i grobove prisjetili 71 žrtve topničkog napada na taj grad kojega su 25. svibnja 1995. izvele snage bosanskih Srba, a oni koju su preživjeli taj masakr i članovi obitelji ubijenih podsjetili su na činjenicu kako se najodgovornija osoba za taj zločin skriva u Srbiji, čije vlasti neprestano odgađaju provesti presudu koja mu je pravomoćno izrečena pred Sudom BiH. Prije 23 godine sa srpskih topničkih položaja na planini Ozren ispaljena je granata koja je u večernjim satima pogodila središte Tuzle, u tom trenutku prepuno prolaznika. Eksplozija je na mjestu ubila 71 osobu, a uglavnom su bili u pitanju mladi okupljeni na središnjoj gradskoj šetnici. Uz to je teže ili lakše ozlijeđeno još oko 200 civila, također slučajnih prolaznika. "To je bio teroristički napad čiji je cilj bio ubiti što više civila", kazao je tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović tijekom odavanja počasti žrtvama. Tijekom istrage utvrđeno je kako je je smrtonosnu granatu ispalila bitnica kojom je tada zapovijedao Novak Đukić, kasnije promaknut u generala vojske bosanskih Srba. Đukić je zbog ovog zločina procesuiran pred Sudom BiH i 2014. godine pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. No u zapletu tipičnom za BiH on je morao biti privremeno pušten na slobodu jer se ispostavilo kako je u prvostupanjskom postupku osuđen temeljem odredbi Kaznenog zakona BiH, a ne starog kaznenog zakona SFRJ, koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja zločina. Nakon što je iz proceduralnih razloga morao biti privremeno oslobođen, Đukić je to iskoristio kako bi pobjegao u Srbiju, čiji je državljanin. Vlasti Srbije odbile su izručiti ga BiH, a pristale su samo na pokretanje postupka po kojemu bi on presuđenu kaznu izdržavao u Srbiji. No od 2014. godine neprestano traju odgode tog postupka, a beogradski sud je u siječnju novu takvu odluku donio na zahtjev odvjetnika koji je ustvrdio kako njegov branjenik treba bolničko liječenje zbog "psihičkih problema".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.