Sjećanje na hrvatske branitelje Koprivnice

15.09.2016. 10:07:11

U Koprivnici je svečano otvorena izložba – „Koprivničanci u Domovinskom ratu“, koju je organizirao Državni arhiv Varaždina, koji i u ovom gradu ima sabirni centar. Predstavljene su fotografije, dokumenti, knjige i drugo. Na taj način, kako je istaknuo ravnatelj varaždinskog Državnog arhiva Damir Hrelja, još se jednom nastojalo skrenuti pozornost na branitelje ovoga grada, u kojem je pored pripadnika MUP-a djelovala i slavna 117. brigada ZNG-a, koja je pretežno ratovala na novljanskom bojištu. Ratni zapovjednik te brigade i ratni zapovjednik Grada pukovnik Dragutin Kralj podsjetio je da su u ovu postrojbu bili uključeni branitelji iz čitave Koprivničko-križevačke županije, ali da su još pored njih djelovali i pripadnici HOS-a te 145. taktičke borbene skupine „Jastrebovi“. Izložba je organizirana i s ciljem da se pozovu, prije svih, hrvatski branitelji koji su u posjedu fotografija ili nekih dokumenata iz toga razdoblja da ih dostave Državnom arhivu, kako bi se sačuvali za – povijest. Ovom prigodom bila je izložena i hrvatska zastava sa kninske tvrđave, kao podsjetnik na Vojno-redarstvenu operaciju Oluja 95, a u kojoj su sudjelovale i ratne postrojbe iz ovoga kraja. Inače, samo 117. brigada imala je oko četrdesetak poginulih i nekoliko stotina lakše i teže ranjenih. Prigodom četničkog raketiranja Koprivnice, 7. listopada 1991. jedan je branitelja poginuo (David Piskor), a dva su ranjena. Izložbu je posjetio i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola, a može se razgledati do 24. rujna u predvorju Pučkog otvorenog učilišta.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.