Škorić: Baldasaru, nismo spominjali 1941., već 1991.

22.05.2013. 09:31:38

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić odgovorio je na izjavu kandidata za gradonačelnika Splita Ive Baldasara da suradnici Vjekoslava Ivaniševića "vraćaju raspravu u 1941." Priopćenje pod naslovom "Dok mi radimo, Ivo Baldasar zaziva avete prošlosti!" prenosimo u cijelosti: Birači grada Splita mogu posvjedočiti da do sada u cijeloj kampanji nije izgovorena ni jedna "riječ mržnje" i da nitko, apsolutno nitko, nije spomenuo 1941., partizane i ustaše, ni u kojem kontekstu. To je staro je utočište onih koji nemaju argumenata. Taj je trik toliko star i toliko ružan da ga se čak i bivši čuvari zatvora već godinama klone. Tu se jasno vidi tko priziva "aveti prošlosti" i tko želi ustrajati na podjelama unutar hrvatskog naroda. Hrvatska demokratska zajednica je za projekte, dijalog, rad i za bolju budućnost. A svojim se postupkom g. Baldasar otkrio i pokazao koliko je u njemu razumijevanja za vrijeme i okolnosti u kojima živi. I da nema argumenata za kampanju, kao što ih nije imao ni do sada! Građani Splita, a posebice oni "lijeve" orijentacije (tehnički rečeno), te splitski i hrvatski mediji, a naročito mlađi naraštaj, moraju ovdje jasno vidjeti tko otvara vrata "avetima prošlosti". I tko zapravo ne može bez prošlosti, bez preživjelih metoda, rječnika, etiketa… Ponavljamo: Nitko od nas, koji sudjelujemo u ovoj  kampanji, jedne ili s druge političke opcije, nema nikakve veze s 1941., ali – moguće je da je g. Baldasar pogriješio godinu, za točno 50 godina. S nama svima  izravno ima veze godina 1991.,  jer se tada g. Baldasar jednostavno izgubio iz Splita, rodnoga grada  za čije bi kormilo sada htio stati kao kapetan. Kakav je to kapetan kojeg uzaludno tražite po brodu za najstrašnije oluje!? Dok je g. Baldasar bio u Italiji, splitski je brod isplovio u slobodu i usidrio se u budućnosti koja je počela kad je Baldasar zadnjim trajektom otplovio preko Jadrana. Gospodin i gentleman Ivo Baldasar vratio se kad je rat bio čvrsto završen. I danas ga nije stid natjecati se za  gradonačelnika grada koji je napustio u njegovoj nevolji, u najtežem  nevremenu! A sad, kada je došlo vrijeme da svome gradu i javnosti položi račune, da se ispriča  – on se poziva na 1941., pokušavajući uprljati časne hrvatske branitelji grijehom – znamo čega, naslušali smo se tih jeftinih trikova. Kako god da završili ovi izbori, i svi koji će doći poslije njih, g. Ivo Baldasar se neće oprati od svoje vlastite povijesti i prošlosti. Kao što kaže pjesnik, ni svi parfemi svijeta (a najmanje njegova glumljena finoća i samohvala za "džentlmenstvo"), ne mogu izbrisati ono što je g. Baldasar učinio svojemu Splitu 1991. Apeliramo da se zatvore aveti i etikete prošlosti i da gledamo u budućnost. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.