SLOVENSKOM RAMBU TJEDAN DANA RATA BILO MALO! Otišao u Hrvatsku, pa nastavio s fajtom u Bosni i Hercegovini

17.06.2022. 14:54:00

Za koji dan, susjedna Slovenija obilježit će početak napada JNA na njezin teritorij. Samo dva dana nakon što je Slovenija proglasila neovisnost, 27. lipnja 1991. godine započeo je rat između njih i Jugoslavenske narodne armije (JNA). Srećom za Slovence, taj je rat okončan za nešto više od sedam dana, pa tako njihova zemlja u tim turbulentnim nije zabilježila neke posebne materijalne, a niti ljudske gubitke.

Slovenac u svim zaraćenim zemljama

No, određeni broj Slovenaca koji su u tih nekoliko dana imali priliku osjetiti svu silinu napada moćne JNA, suosjećali su sa Hrvatskom koja je ubrzo nakon svršetka njihovog sukoba, postala centralno žarište rata na Balkanu. Slovenskih dragovoljaca u Hrvatskoj nije bilo previše, ali oni koji su pristigli u pomoć – bili su iznimno požrtvovani i hrabri.

O Slovencu Branku kojeg su suborci zvali “Janez”, stranica Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata ne donosi previše, osim da je “snimljen sa zanimljivim vojnim dodatkom”. 


Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata
Preko HOS-a do BiH

“Branko je kao dragovoljac tijekom 1991. sudjelovao u obrani Osijeka 91., potom se priključio legendarnoj IX. bojni HOS-a, nakon čega je pristupio snagama HVO-a”, opisuju kratko ratni put stranog dragovoljca iz Slovenije.

Pitali smo ratnog zapovjednika HOS-a Marka Skeju pamti li Slovenca Branka u svojim redovima:

“Tijekom Domovinskog rata imali smo dva obučna centra kroz koji su na kratko prošli mnogi dragovoljci, a koji su nakon toga otišli u HVO. Bilo ih je zaista puno, a u tom ratnom vihoru nije bilo lako zapamtiti svakoga pojedinačno, no obzirom da smo mi vrlo precizno i uredno vodili arhivu, zaključujemo da je to Branko Unuk iz Ptuja koji je od nas otišao u Mostar”, kaže nam Skejo.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: strani dragovoljci iz DR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.