‘SLOŽE LI SE BEOGRAD I ZAGREB, SLIJEDE POLITIČKI KAOS I NEMIRI!’ Samo dva mjeseca do odlučujućeg dana: ‘Žele ukinuti Hrvatima prava i reducirati ih’

29.07.2022. 09:46:00

Poslije listopada, kako je na Twitteru napisao Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine u Haagu i politički komentator, kada se u BiH održe izbori, Hrvatska će moći raskinuti Daytonski sporazum.

Naime, kako piše, prema međunarodnom pravu, Hrvatska će moći raskinuti spomenuti sporazum “jer je očita namjera bošnjačkih stranaka da Hrvate pretvore u nacionalnu manjinu”.

Potpisnici su Daytonskog sporazuma BiHHrvatska i Srbija. Tri zemlje obećale su da će poštovati ispunjenje sporazuma, što uključuje i prava konstitutivnih naroda, piše Mišetić te tvrdi da je bošnjačke političke stranke “planiraju iskoristiti listopadske izbore kako bi ukinule Hrvatima pravo na taj status i reducirale ih na poziciju nacionalne manjine”.

‘Uvod u politički kaos’

On smatra kako bi to izravno prekršilo jedan od osnovnih stupova Daytonskog sporazuma.

“Svaka od tri zemlje potpisnice prema međunarodnom pravu ima pravo suspendirati sporazum ako ga jedna od strana prekrši, a dvije od tri zemlje imaju ga pravo i raskinuti ako vjeruju da treća strana krši ugovor. Složi li se Beograd sa Zagrebom da je to slučaj, dvije zemlje imaju pravo raskinuti Daytonski sporazum”, smatra Mišetić.

Usto, on vjeruje da bi listopadski izbori zato mogli biti uvod u politički kaos, nemire te dezintegraciju BiH ne pribjegne li visoki predstavnik potezima koji bi zajamčili poštivanje konstitutivnosti Hrvata.

Samo dva mjeseca uoči izbora u susjednoj zemlji traju rasprave o izbornom zakonu, a hrvatske stranke kritiziraju bošnjačke da planiraju izabrati probošnjačke političare, nominalno Hrvate, u Predsjedništvo BiH te u Dom naroda. Glavni im je cilj izabrati probošnjačku vladu, čime bi se ponovno prekršila politička prava Hrvata, tvrde hrvatske stranke.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: L.B./Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.