SNIMKA O KOJOJ SE GOVORI! Ovako se namještaju sudski procesi: Što s time ima Kalmetin spasitelj i Šeksov intimus?

03.04.2021. 09:04:00

Transkript audio snimke čiji je glavni protagonist kontroverzni poduzetnik Drago Tadić posljednjih dana zainteresirao je hrvatsku javnost koja je detaljima tog uratka mogla svjedočiti na Nacionalu, ali i na Novoj TV. Osječki poduzetnik na toj snimci priznaje kazneno djelo zbog kojega se u priču uključio DORH kojemu je Nacional predao snimku razgovora na kojoj Tadić spominje suca Ivana Turudića, ali i HDZ-ova bivšeg ministra Božidara Kalmetu te stranačkog doajena Vladimira Šeksa.

Dakle, Tadić u razgovoru tvrdi kako je preko “starijeg odvjetnika u mirovini”  dobio savjet kako da izbjegne zatvorsku kaznu iz prethodnog slučaja, afere Glavaš. Prvo je to učinio na osnovu lažne bolesti, a potom je, kaže, preko suca Turudića pokušao ishoditi pretvaranje kazne zatvora u uvjetnu. Tada mu je, ispričao je to u tajnom snimljenom razgovoru, putem poruke rečeno da od Turudića neće dobiti uvjetnu ako ne svjedoči u korist Kalmete.

”I sad dođe svjedočenje u devetom mjesecu, ja ne znam što ću, a ovaj stari odvjetnik mi kaže: „Odi Drago svjedočiti, j… ga, nemamo više šta. Ako ti hoće, hoće“. Ja odem svjedočiti i svjedočim u korist Kalmete. I odemo obojica u WC. Dođe Kalmeta za mnom u WC zahvaliti se i kaže: ‘Drago, prijatelju moj, ovo ti nikada neću zaboraviti. Ti si moj…, što god trebaš’. Ja mu kažem, Kalmeta ja znam za ovo sve, vi znate da ja imam neki moj zahtjev, u ovoj zgradi, ja vas molim da prenesete vašem prijatelju, gospodinu koji me je zamolio da ovako svjedočim, da ispoštuje dogovor. I on ne ispoštuje. Smanje mi kaznu tri mjeseca, sa 24 mi skinu na 21 mjesec. Nije Kalmeta to od mene izravno tražio. Nego su mi slali poruke. Turudić i Šeks su najbolji prijatelji. A Šeks i Kalmeta su kumovi. Šeks se to mene nije usudio pitati. Sve su obavili tako da su slali neizravne poruke. Ja sam im pomogao, a oni meni nisu pomogli”, govori se u snimci koju je objavio Nacional a koja u ozbiljne probleme dovodi Turudića koji prije nekoliko dana nije izabran za predsjednika novog Visokog kaznenog suda. 

Promijenio iskaz

Međutim, ovom snimkom bivši direktor Osijek Koteksa osumnjičen za izvlačenje novca iz te tvrtke priznaje kako se namještaju sudski procesi te priznaje kako je on mijenjao iskaz, odnosno lagao na sudu kako bi Kalmetu učinio slobodnim čovjekom, da bi zauzvrat dobio oslobađajuću presudu u njegovom slučaju vezanom za Branimira Glavaša.

Inače, posljednjih nekoliko dana Tadića spominje i odbjegli reformator hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić, a iz njegovih riječi može se iščitati kako je upravo ovaj poduzetnik bio posrednik i protagonist njegovih navodnih susreta sa osječkim sucima koje je prema vlastitim riječima podmićivao, sami Tadić i ranijih se godina po dijelu medija spominjao kao ‘Šeksov intimus’, a u kontekstu snimki o njemu se pisalo još 2011.godine, kada je Dnevno.hr objavio audio koji je doprinio njegovom uhićenju u vrijeme dok ga se povezivalo s gospodarskim kriminalom. 

Razgovor koji je tada naš portal objavio Tadić je vodio s poznatim autoprijevoznikom Ramizom Tadićem, vlasnikom autoprijevozničke tvrtke Frankopan, a u njemu njih dvojica govore o mitu kojega su svi podizvođači radova morali plaćati HAC-.u da bi dobili posao na izgradnji Slavonske autoceste. Bježeći pred hrvatskim pravosuđem Tadić je 2018. godine zbrisao u susjednu BiH, no za razliku od drugih on se u Hrvatsku ipak vratio, a ovdje je pak poznat po presudi na dvije godine zatvora zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog sudas u slučaju Glavaš, istražni zatvor određivan mu je zbog optužbi da je Osijek-Koteks kojemu je bio na čelu oštetio za 15,7 milijuna kuna, a slučaj s kojim je privukao najviše pažnje zasigurno i jest ovaj Kalmetin.

Naime, na Županijskom sudu kao svjedok s oprosnicom bitno je promjenio svoj prvotni iskazu na suđenju Kalmeti i ostalima za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta. Tadić se smatrao ključnim svjedokom protiv Kalmete i suokrivljenika za izvlačenje 29 milijuna kuna iz Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta u vremenu od 2005. do 2010.godine, a svojim iskazom 2013. godine teretio je Kalmetu i bivšeg državnog tajnika Zdravka Livakovića da su organizirali izvlačenje novca preko HAC-a. Zauzvrat je Tadić od tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića dobio oprosnicu pa mu nije suđeno ni za Koteks, ni za davanje mita HAC-ovim šefovima koji su zauzvrat njegovoj tvrtci osiguravali unosne poslove na gradnji autocesta.

“Osijek Koteks je početkom 2000-ih bio u lošoj financijskoj situaciji. Zbog kašnjenja plaćanja države, kasnili smo s isplatom plaća, te plaćanjima kooperantima. Zamolio sam tada Josipa Sapunara (ondašnjeg direktora financija HAC-a) i Marija Crnjaka (ondašnjeg predsjednika Uprave HAC-a) da nam HAC izda pismo namjere za budući angažman na gradnji autocesta kako bismo dobili kredit potreban za deblokadu računa. Oni su to i učinili. Kasnije me Sapunar počeo tražiti financijska sponzorstva i plaćanje još konzultantskih usluga. Zauzvrat je firma Osijek-Koteks dobila povoljniji položaj u poslovima s HAC-om. Mi smo već tada bili dio hrvatskog konzorcija i imali smo 10-ak posto vrijedan udio u 5,3 milijarde kuna teškim poslovima gradnje autocesta, no u ovom nam je bilo potrebno kako bi nam redovito isplaćivali sve što smo odradili. No, da bismo postali pravi “prijatelj firme”, kako je to nazivao Sapunar, morao sam dati još novca. Sapunar mi je na jednom sastanku rekao “ti bi samo radio, a ne bi pridonosio”. Bilo mi je jasno da ću morati plaćati za povoljniji položaj Osijek Koteksa u suradnji s HAC-om. To me nije čudilo, jer to se uvijek radilo, a radi se i danas”, kazao je Tadić u svom iskazu pred sudom premda je 2013. godine tvrdio kako se radilo o čistom izvlačenju novca za Sapunara, Livakovića i Milakovića te da mu je Sapunar rekao da se novac plaća po nalogu iz Ministarstva – Kalmete i Livakovića.


Već je tada bilo jasno kako je Tadić svojim svjedočenjem išao na ruku Kalmeti, a DORH bi sada to trebao utvrditi i kroz snimku koju su dobili od Nacionala. No, bivši šef nekoć najveće građevinske tvrtke na ovim prostorima i bez ovoga je poznat po kontroverzama pa je tako spominjan i zbog istraga koje se odnose na tvrtke iz Zadra iz kojih je izvukao 24 milijuna kuna. Spominjalo se kako je 2009. godine zajedno s tadašnjim šefom tvrtke Busišta dva iz Zadra Milom Bokanovićem i Dietmarom Alutom-Oltyanom iz austrijske Apline Bau osmislio model izvlačenja novca od preplaćenih poslova, Tadić je usput rečeno jedan od suosnivača Busišta dva, a Alpine Bau je u to doba bila Koteksov većinski vlasnik. Što se samog Koteksa tiče on je zlatno doba svojeg poslovanja proživio u Sanaderovoj vladi, a kada se on povukao s premijerskog položaja, tada i ovaj građevinski div gubi svoj utjecaj.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Majčica/Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.