Šokantna pozadina incidenta u Sinju: muškarac koji je prijetio bombom jutros je pokušao provaliti u bratovu kuću, policija umjesto intervencije odlučila sačekati da se smiri

23.10.2019. 16:15:00

Saznajemo što je u srijedu u zoru prethodilo talačkoj krizi u Sinju te kako je tamošnja policija olako shvatila prijavu svoje sumještanke. Koliko im je procjena bila dobra pokazalo se isti dan već u podne kada su na teren morali izaći pripadnici Specijalne policije s pregovaračem te se evakuirala i obližnja osnovna škola.

Drama u Sinju: muškarac se zatvorio u kuću i prijeti da će aktivirati bombu, pustiti plin i sve dignuti u zrak; Stigli policijski pregovarači i pirotehničari, ulica je zatvorena za sav promet, oglasio se i ravnatelj obližnje škole 

Oko 5 sati je Policijsku postaju Sinj u pomoć zvala N.J.B. govoreći kako joj djever S.J.B. razbija ulazna vrata. Umjesto da odmah izađu na teren i zateknu počinitelja obiteljskog nasilja na djelu, policajci su zaključili da je bolje da se pričeka smirivanje situacije te gospođa dođe u postaju i da izjavu. Nakon toga su se s njom dogovorili kako će upozoriti djevera da više takve stvari ne radi.

Procijenjeno je ne treba pisati prijavu protiv S.J.B.-a te slijedom toga nisu ni napravili očevid na ulaznim vratima koja je razbijao.

Nešto prije podne su se uputili upozoriti ga, a S.J.B. se zatvorio u kuću u Ulici braće Radić i zaprijetio dizanjem u zrak kuće bocama plina koje navodno ima unutra. Nakon toga je evakuiran taj dio Sinja te osnovna škola Marka Marulića. Osim temeljne policije iz Sinja, stigli su policijski službenici Protueksplozijske zaštite iz Splita, zatim “specijalci” sa svojim pregovaračem. Na teren je izašao i Mirko Beović, pomoćnik načelnika PP Sinj.

Što se događa sa Sinjom? Diče se titulom najsigurnijeg grada, a huligani uništavaju lokale, mlate policajce, šake i noževi rade po noćnim klubovima...; Građani ogorčeni na MUP

Postaja u Sinju trenutno ima privremenog načelnika, Ivana Ribičića koji je bio pomoćnik za promet u istoj postaji. Početkom rujna je načelnik postaje Marko Bilobrk otišao u mirovinu te je na njegovo mjesto u prijelaznom razdoblju, dok se ne provede natječaj, imenovan pomoćnik za promet.

Izbor načelnika je ubrzo te ostaje vidjeti hoće li se imenovanjem novoga nastaviti trend da je Sinj u isto vrijeme i najsigurniji grad i stalna tema tekstova u crnoj kronici. Sigurnost gradova se, naime, mjeri po broju podnesenih prijava kojih u Sinji nema jer ih policija radi sve šta može kako bi ih šta manje pisali, kažu nam upućeni. Pri tom ne misle na prevenciju na terenu već na nagovaranje ljudi na odustajanje od prijava, neizlaženje na teren po pozivu te lošu dioptriju kada treba uočiti elemente prekršajnog ili kaznenog djela.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izvorni autor: Katarina Mari Banje/ Foto Toni Paštar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.