Šokantni zločin u Zagrebu: bivši svećenik batom za meso ubio ženu koja ga je mjesecima uhodila

06.02.2014. 00:13:48

05.02.2014.

Susjed, dođite. U garaži sam, dolje na -2. Neka ženska osoba leži na podu. Kroz rešetke garaže vidim joj noge, cipele... Nije dobro. Pozovite policiju - rekao je u telefonskom razgovoru susjed stambene zgrade zagrebačke II. Barilovečke ulice predstavniku stanara zgrade u srijedu oko pola 10 ujutro. Ubrzo je došla policija. - Gospodine, otvorite! Policija je. Da li me čujete? - rekao je policajac naoružan do zuba dok je kroz rešetke garažnih vrata pokazivao značku. Vidno zabrinut i odjeven u odijelo, garažna vrata policiji je otvorio Klement Danijel Horvat (37), bivši redovnik Družbe misionara Krvi Kristove, inače rodom iz Selnice. Pokraj njega bilo je beživotno tijelo žene, za koju susjedi kažu da je 52-godišnja Vesna koja ga je mjesecima slijepo slijedila otkako je napustio svećenstvo. Neslužbeno doznajemo da je i ona rodom iz Međimurja i da je on već svojedobno tražio od policije da ga zaštiti od nje. Kako se našla u garaži zgrade u kojoj Danijel živi sa svojom suprugom Katarinom i njezinim sinom, istražitelji intenzivno nastoje rasvijetliti. Obdukcija, pak, na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku dat će konačan odgovor o okolnostima koje su dovele do smrti i je li joj presudio upravo Danijel, sluđen njezinim navodnim višemjesečnim opsjedanjem. Utvrđeno je da je smrt nastupila udarcima u glavu kuhinjskim batom za meso. Stanari zgrade nikakvu buku nisu čuli. - Nije vam Danijel tu dugo u zgradi. Možda nekih godinu i pol. Živi u stanu supruge Katarine, iz kojeg se prije nekoliko godina odselio njezin bivši suprug, nakon čega se ona preudala. Čudan je taj Danijel. Baš kao što je čudna i buka koja često dopire iz njihova stana. Ona je vrlo pobožna. Dok ja izlazim u šetnju s psom, ona u 6 sati ujutro ide s djetetom, koje polazi 3. razred osnovne škole, na misu u obližnju kapelicu euharistijskog klanjanja Corpus domini. Potom se oko 7 sati vraća u stan. Najčudnije je što se tada iz njezina stana ori duhovna glazba, valjda s radija i to je neizdrživo. Kucamo joj, zvonimo... ali ne otvara - ispričala nam je jedna od stanarki zgrade. Bilo je tako i kobnog jutra. Nakon povratka s mise, Katarina je otišla na posao. O pokojnoj Vesni u zgradi u kojoj živi Danijel nitko ne zna ništa. Viđavali je nisu, za razliku od njegovih roditelja čije je imanje u Selnici opsjedala u potrazi za njihovim sinom. Ipak, uspjela je doznati njegovo kretanje. Locirala ga je na zagrebačkoj Trešnjevci. Lanjskog Božića, točnije 26. prosinca, Vesna više nije znala kako se nositi s Danijelovim odrješenjem iz redovničkog statusa pa je posjetila Župu sv. Marka Križevčanina. - Molim vas, naručila bih misu za Danijela. Znate, on je jedan svećenika koji je izgubljen. Ne zna se gdje je - tim se riječima Vesna obratila svećeniku koji se pak svakog jutra na misi susreće s Danijelovom suprugom Katarinom. I tako već nekoliko mjeseci.
Vijest o Klementu koji je u policijskim lisicama odveden na obradu kako bi pomogao istražiteljima rasvijetliti slučaj smrti vjernice Vesne, šokirala je njegove bivše “kolege”, misionare Krvi Kristove. - Ne mogu vjerovati da je Danijel kadar ikoga ubiti. Ma ne vjerujem u to. Pomagao je uvijek svima i novčano i duhovno. Bio je tu uvijek za druge. Upoznao sam ga 2006. Omiljen je bio među župljanima. Vedar i veseo. A onda, kad je u prosincu 2012. odlučio okrenuti novu stranicu života, vjernici su se šokirali i rastužili - pričaju nam misionari Krvi Kristove koje smo posjetili par sati nakon Danijelova privođenja u postaju. Svoju novu stranicu života Danijel je držao daleko od obitelji koja je, prvotno, njegovom naglom odlukom za svećeničkim pozivom, i nakon završene elektrotehničke škole, ostala začuđena. Nisu znali ni da se razredio ni da se oženio. Te su novine doznali od drugog svećenika. Svoje je roditelje Stjepana i Dragicu posljednji put kontaktirao 26. prosinca. SMS porukom je roditeljima čestitao Božić i Novu godinu. U posljednje tri godine Danijel je s roditeljima komunicirao gotovo isključivo na taj način, SMS porukama. Nije odgovarao na njihove telefonske pozive, a kad su jednom prilikom roditelji iz Selnice u Međimurju stigli u Zagreb upoznati suprugu Katarinu, on im je rekao da za to još nije vrijeme i poslao ih je nazad kući. Dugo nisu znali ni da je napustio svećenstvo. - Ilija, njegov prijatelj iz svećenićkih dana, nazvao nas je da nas pita znamo li da je Danijel napustio svećenstvo i da se oženio. Bili smo potpuno u šoku. Pitali smo ga što se događa, a on nam je odgovorio da će nam sve objasniti - kažu nam Danijelovi roditelji. Vesna je i nas proganjala Šokirani su vijestima koje su im stigle iz Zagreba i vidno zabrinuti za sina. Kažu da je Danijel bio sklon donositi brze, nagle odluke. - Završio je elektrostrojarsku školu i godinu dana radio kod privatnika kad je jednog dana došao kući i obavijestio nas da je osjetio poziv i da se ide školovati za svećenika u Zagreb. O događajima na Trešnjevci ne znaju ništa. Za Vesnu znaju samo da živi negdje na području Međimurja, da već dulje vrijeme opsjeda njihova sina, ali i njih. - U rijetkim trenucima kad smo razgovarali s njim Danijel nam je pričao da ga ta Vesna opsjeda i maltretira i da je se ne može riješiti. Rekao nam je i da je čak tražio policijsku zaštitu. Onda je i nas počela nazivati i ispitivati znamo li gdje je Danijel i zašto joj se ne želi javiti. S vremenom je postala i agresivnija. Tražila je od nas njegovu adresu jer ga želi posjetiti jer je smrtno bolestan. Vidjeli smo je i kako nam se mota oko kuće i naviruje kroz prozor - govore nam roditelji.

Hajdi Karakaš Jakubin

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.