ŠOKANTNO: Teško je stradao u Domovinskom ratu, a 21 godinu kasnije doživio novi šok: ''Želim istinu''

20.04.2017. 17:36:20

Vjekoslav Županić sumnja da na temelju njegove prave dokumentacije netko drugi ostvaruje prava na vojnu mirovinu...

"Provjereno" Nove Tv donosi skandaloznu priču hrvatskog ratnog invalida Vjekoslava Županića iz Vinkovaca koji je u ratu teško ranjen, no 21 godinu kasnije otkriva kako je svoja prava ostvario temeljem potpuno krive dokumentacije i zahtjeva koji je, tvrdi, netko drugi podnio umjesto njega. Osim što je zakinut za stvarni postotak invaliditeta, sumnja i da postoji mogućnost da netko drugi na temelju njegovih nalaza ostvaruje prava na mirovinu. Vjekoslav je tijekom Domovinskog rata teško stradao. Na jednoj bojišnici zadobio je tri prostrijelne rane metka na ruci, dok je na drugom bojištu nagazivši na minu, ostao bez lijeve potkoljenice. Medicinski nalazi koje je tada dobio bili su osnova za komisijsko vještačenje i ostvarivanje prava na invaliditet. No, kada je došao u posjed ukupno šest prvostupanjskih i drugostupanjskih rješenja medicinskih komisija, ostao je šokiran – ono što je tamo utvrđeno nije se poklapalo sa stvarnim stanjem. Iako je u ratu ostao bez lijeve potkoljenice, u čak dva rješenja stajalo je da mu je amputirana desna potkoljenica, dok u jednom stoji da je riječ o lijevoj natkoljenici. U jednom od naknadnih izvještaja povećana mu je invalidnost zbog prvog ranjavanja ruke metkom, no kao uzrok stoji eksplozivna naprava. U izvještaju komisije iz 2015. godine pojavljuje se i ožiljak na desnoj natkoljenici kojeg nije bilo u ranijima. U potrazi za originalnim dokumentima koji bi utvrdili točak stupanj njegovog invaliditeta, Vjekoslav je saznao da je zahtjev za ostvarivanje prava netko očito podnio u njegovo ime i to prije nego je uopće bio ranjen, u trenutku kada je on bio na fronti. U nadležnim institucijama tražio je originalni dokument no oni ga, tvrdi, nisu imali, kao ni originalnu medicinsku dokumentaciju. Vjekoslav je zatražio ponovni postupak vještačenja, no on mu je odbijen. "Postoji velika mogućnost da je neko na osnovu te dokumentacije lagano ostvario pravo na mirovinu, na invalidninu. To je javna tajna, kako kažu, da se dokumentacija prodavala", rekao je Vjekoslav i dodao: "Od ovog svega želim istinu, a istina je da se napiše jedno pravo rješenje s kojim bih ja mogao reći: 'E, sad sam pravi hrvatski ratni vojni invalid, s pravim rješenjem i s pravom invalidnošću.' Neka mi bude i manja, ali neka bude moja, s pravim ozljedama, pravim ranama i, što je najgore, s pravim datumima ranjavanja." Pitanje kako je do apsurdnih dokumenata došlo ekipa 'Provjerenog' postavila je Zavodu za vještačenje te samom Ministarstvu branitelja, a večerašnja emisija donosi i odgovore koje su dobili. izvor-Cijelu priču pogledajte večeras u 'Provjerenom' koji je na programu Nove TV u 22.05. Emisiju gledajte četvrtkom od 22:05 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte nanovatv.hr/provjereno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.