Split: Bivši HOS-ovac nije naložio likvidaciju bivšeg SZUP-ovca

15.12.2014. 19:58:23

U nedostatku dokaza oslobađajućom presudom za Petra Maravića zvanog Marinero, nekadašnjeg natporučnika Službe sigurnosti pri HOS-u, okončan je postupak zbog „poticanja na ubojstvo“ Anđelka Belaka
Oslobođen je danas pred Županijskim sudom uz Splitu Petar Maravić zvani Marinero, nekadašnji natporučnik Službe sigurnosti pri HOS-u, optužbe da je "druge poticao na ubojstvo, a izvršenje nije ni pokušano". Sama formulacija optužnice već je prilično "nategnuta", no slučaj je dodatno propao kada je jedini svjedok Bruno Čurić, na čijem davnašnjem iskazu se i temeljila optužnica, povukao dio svog svjedočenja i tako narušio vlastiti kredibilitet. Ostao je naime sud u situaciji da Maravić tvrdi jedno, Čurić drugo, ostalih dokaza nije bilo pa je preostalo samo osloboditi optuženog. Prema optužnici, Maravić se teretio da je "neutvrđenog dana koncem studenog 1991. godine" izdao nalog nekolicini potčinjenih da otiđu u stan Anđelka Belaka i likvidiraju ga. Skupina HOS-ovaca je otišla u njegov stan, našla automatsku pušku "heckler & koch" s prigušivačem, dvije ručne bombe, pištolj "škorpion" i više zaštitnih maski. No, Belaka nije bilo, a kad se nakon kraćeg čekanja nije pojavio, otišli su "naobavljena posla". Barem tako smatraju na tužiteljstvu, kao i da je Maravić dva tjedna kasnije naložio Čuriću da odjene "civilku" te ode u stan i ubije Belaka, što je ovaj odbio, dapače sve prijavio samom Belaku. Cijelu priču tijekom suđenja smo čuli s nekoliko strana. Ključnim se pokazala obrana Petra Maravića, koji je ostao pri iskazima danim još 1993. godine, a u međuvremenu je postupak bio u svojevrsnom hladnom pogonu – istraga je trajala gotovo 13 godina, a potom nije bio dostupan pravosuđu, sve do uhićenja u siječnju ove godine u Trogiru. Marinero je kazao da sve što je trebalo napraviti je bilo pretražiti stan Anđelka Belaka, nitko nije spominjao likvidaciju. Nitko drugi iz ove "prve skupine" također nije potvrdio nalog za ubojstvo, samo za pretragu stana. - Nikad nikome i ni za koga nisam naredio da ga ubiju. S djelatnicima SZUP-a sam se nekoliko puta vidio u to vrijeme, dali su mi listu s popisom imena pripadnika svoje službe iz bivšeg sistema za koje su smatrali da su nepodobni za novu vlast. Prvo je bilo 50-ak imena, a kasnije se svelo na četiri ili pet imena, među kojima je bio i Anđelko Belak, a bit je bilo oduzeti oružje od Belaka. – kazao je u svojoj obrani nedavno Maravić, koji je ostao i pri tvrdnjama da mu je te popise dao Alojzije Šupraha. I ovaj je saslušan kao svjedok (tada je bio mladi SZUP-ovac, kasnije je pri kraju '90-tih postao i šef splitskog centra Službe za zaštitu ustavnog poretka, dok je trenutno član Izvršnog Odbora HNS-a), no Šupraha je negirao da je davao bilo kakve popise.

Brekalo sve zanijekao

Puno bitnijim od Šuprahe, barem u ovom postupku, pokazalo se svjedočenje Dina Brekala. Čurić je kao svjedok kazao da je susreo Brekala, tada maloljetnika, dva tjedna nakon prve pretrage Belakova stana, koji je trebao ići nekoga likvidirati. Čurić tvrdi da je potom otišao kod Maravića, koji je i njemu kazao da odjene "civilku" i zaputi se u Belakov stan. "Ako ti nećeš, ima tko hoće." – tako mu je Maravić rekao, tvrdi Čurić. Međutim, Brekalo je zanijekao sve to: tvrdi da nikad nije bio u HOS-u niti je ikad dobio nalog za nečiju likvidaciju te da uopće ne pozna aktere cijelog slučaja. Tijekom suočenja s Čurićem ostao je pri svom stavu, a Čurić se u tom dijelu povukao. Ipak, ostao je Čurić pri ostatku svog svjedočenja, dakle da mu je Maravić naredio ubojstvo Belaka. Kako je ipak izgubio na vjerodostojnosti, a u nedostatku drugih dokaza, Maravić je oslobođen. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.