Split: Otkriven spomenik Bošnjacima poginulim u Domovinskom ratu (FOTO)

17.11.2013. 11:41:19

Otkriven-spomenik-Bosnjacima-poginulim-u-Domovinskom-ratu_article

Udruga Bošnjaka branitelja sudionika Domovinskog rata i Koordinacija bošnjačkih organizacija u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, u subotu, su predale zahvalnicu splitskom KBC-u za liječenje izbjeglica Bošnjaka i vojnika za vrijeme rata u BiH, a na gradskom groblju Lovrinac otkriveno je spomen obilježje poginulim bošnjačkim braniteljima iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Aziz efendija Hasanović, muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj, naglasio je kako je u Domovinskom ratu sudjelovalo 25.000 Bošnjaka, a više od 1100 ih je poginulo. - Ono zbog čega su oni dali svoje živote, sve nas obvezuje da gradimo društvo po mjeri svih građana, bez obzira na vjeru, naciju, političko opredjeljenje ili bilo koju drugu odrednicu. Mi moramo graditi društvenu zajednicu koja će biti široka i prostrana za svakoga. To je ono što želimo poručiti i promovirati i kroz ove pečate novije hrvatske povijesti, a jedan od tih pečata je i ovaj spomenik - kazao je Aziz efendija Hasanović. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je kako je ovo veliki dan za islamsku zajednicu, ali i za Split jer simbolizira zajedništvo. - Ne samo da smo odali počast poginulim Bošnjacima i drugim braniteljima muslimanske vjeroispovijesti, nego smo se ovdje skupili kako bi pokazali da samo zajedništvo može biti dobro i da samo zajedništvo rezultira s jednim pozitivnim načinom koji je u interesu svih - poručio je gradonačelnik. Kadro Kulašin, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Splita i Splitsko-dalmatinske županije, naglasio je da su na ovom području ljudi različitih vjeroispovijesti i nacija stoljećima živjeli u zajedništvu. - Mi smo dali toliki doprinos baš zbog tog hrvatskog naroda s kojim smo uvijek živjeli sretno i zadovoljno, uvijek smo se nastojali integrirati u društvo i uvijek smo naišli na dobrodošlicu. Sam natpis na spomen obilježju govori i nama Bošnjacima i svim drugim ljudima koliko nas je bilo i koliki smo doprinos dali. To je veliki poticaj i nama kao ljudima da se osjećamo zadovoljno, bez frustracija za kojima nema nikakve potrebe - zaključio je Kulašin. Počast Bošnjacima poginulim u Domovinskom ratu odali su i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Žervnja i suradnici. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.