Spomenik braniteljima u parku Jazine, a Spomenik pobjedi na Bilom brigu

13.11.2014. 09:13:59

Spomenik braniteljima gradit će se ipak u Jazinama, ali u parku Jazine, točnije u njegovom istočnom dijelu prema parkiralištu. Zajednički je to stav svih udruga hrvatskih branitelja i Grada Zadra, prenio nam je zamjenik zadarskog gradonačelnika Zvonimir Vrančić. - Nakon različitih mišljenja o lokacijama, Grad Zadar je prihvatio zajedničku inicijativu svih udruga za lokacijom uz sadašnje parkiralište. Jedinstveni stav udruga jest i da se spomenik nazove Spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata. Među prvim koracima bit će raspisivanje natječaja za idejno rješenje. Novost je da će natječajni postupak provesti Hrvatsko društvo likovnih umjetnika iz Zagrebu, kazao nam je dogradonačelnik Vrančić. Na drugoj strani grada, na vidikovcu Bilog briga, trebao bi niknuti Spomenik pobjedi. Inicijativa je to koja dolazi iz Zajednice udruga Domovinskog rata. Nju čine predsjednik Ante Vuksan Ćusa iz Hrvatske sloge, Željko Turić iz PS SOD Damir Tomljanović Gavran, Ivica Matak iz Bojne Kralj Tomislav, Ivica Mikulić iz Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, Ljubica Krcić iz Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata te Ivica Kapetanović iz Udruge specijalne policije Poskoci Zadar. Jedno od predloženih rješenja je u obliku glagoljaškog slova i s crvenom hrvatskom kockom na vrhu koja bi dominirala okolišem. Prema informacijama iz Zajednice, potrebno je ovu aktivnosti uskladiti sa Zadarskom nadbiskupijom koja je vlasnik zemljišta i Gradom Zadrom. U pripremi je 3 D projekcija spomenika koja će se nakon završetka izrade, prezentirati javnosti. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.