SPROVOD ČOVJEKA KOJI JE MOGAO SPRIJEČITI OVČARU

01.09.2015. 12:55:21

SPROVOD ČOVJEKA KOJI JE MOGAO SPRIJEČITI OVČARU: Pokopan na trošak obitelji, bez zastave i vojnih počasti Na sprovodu Mile Mrkšića, osim obitelji i prijatelja, nije bio nitko iz državnog vrha... Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske general-major Mile Mrkšić pokopan je na beogradskom groblju Lešće. Srpski general umro je tijekom odsluženja kazne Međunarodnog suda za ratne zločine, u Lisabonu, prije 15 dana, a pokopan je u svojoj domovini – bez državnih počasti, bez vojničkog marša i srpske zastave na kovčegu. Mrkšić je od 2012. godine u zatvoru u Lisabonu po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) koji ga je osudio na 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja, okrutnog postupanja i ubojstva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara u studenom 1991. godine. Mrkšić je to poricao do zadnjeg, no on je dokazano po izjavama svjedoka bio jedan od najodgovornijih za ubojstva nesretnih ranjenika iz bolnice. Evo dijela njegova pisma pročitanog na sprovodu: “Sa gardijskom brigadom pokušao sam da zaustavim mračne sile, upozoravajući tadašnje Predsjedništvo SFR Jugoslavije i tadašnji Generalštab JNA, a pošto su se svi oni našli u lažima i prevarama, bio je izveden puč unutar vojnog vrha. On nije priveden kraju i već je bilo kasno. Vulkan je proradio, lavina se izlila i više stradanje i smrt nije bilo moguće spriječiti… Ako je ratnih zločina i bilo, treba ih tražiti izvan strukture JNA”. Obraniti suborca, pa makar i na njegovom sprovodu, pokušao je i Mile Novaković, general koji je postao “slavan” bježeći tenkovskom kolonom tijekom Oluje gazeći pritom sve što mu se našlo na putu: “Imao je planove kada izađe, ali ga je prerana smrt spriječila. Vidio je što se sprema i pokušao spriječiti, ali bilo je kasno i gardijska brigada bila je upućena u Vukovar. I nisu srpski tenkovi kretali na Hrvatsku, već je gardijska brigada išla pomoći gladnim i žednim vojnicima”. Na sprovodu Mile Mrkšića, osim obitelji i prijatelja, nije bio nitko iz državnog vrha…

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.