Sramotna odluka srpskih vlasti: Po hrvatskim pokojnicima u Banja Luci gazit će stoka

12.10.2013. 14:40:36

1_52594a3d6c2d3

I dok se hrvatski povratnici pitaju što će biti s grobovima njihovih predaka, gradske vlasti se nadaju da to što ih gaze životinje neće smetat zagrobni život hrvatskih pokojnika.

Gradske vlasti u Banja Luci su odobrile rušenje dviju kapija na drevnom katoličkom groblju Crkvine, čime je to sveto tlo dobilo sramotu ulogu i postalo otvoreno za ispašu ovaca, goveda i konja. Ovakva monstuozno uništavanje crkvene imovine se dogodilo jer gradska uprava Banja Luke smatra da nikada nije postojao službeni put kroz groblje, nego samo pristupna staza za sahranjivanje pokojnika i dolazak na liturgijska slavlja. Time su zaključili da tlo nema nikakav značaj za grad, iako je riječ o vrlo starom groblju na kojem se nekad nalazla crkva sv. Vida mučenika. Barlovački župnik fra Dujo Ljevar pokušao je upozoriti vlasti da je riječ o crkvenoj, ali i povijesnoj baštini no vlasti su ignorirale argumente crkvenih predstavnika. Ljevar je istaknuo da je riječ o mjestu sa dugom povijesti i tradicijom. Groblje se spominje još u 18. stoljeću kao mjesto gdje se okupljaju vjernici koji štuju sv. Vida. Također, tom mjestu je papa Pio VI dodijelio 1775. godine povlasticu potpunog oprosta gdje pokopani bivaju odriješeni od svojih grijeha. Iako je odluka bila donijeta još travnju ove godine, crkveni poglavari su davali sve od sebe da izbjegnu ovo svetogrđe, ali je Ministarstvo prometa i veza Republike Srpske, prije nekoliko dana naredilo Banjolučkoj biskupiji i Župnom uredu Barlovci kod Banje Luke da odmah moraju maknuti kapije. Tiskovna agencija Banjalučke biskupije (TABB) se izjasnila da im još uvijek nije jasno kako je netko mogao doći do ove odluke. Crkvine, kao i ostala katolička groblja, je ograđeno upravo da spriječi  domaće i divlje životinje da uđu i prave nered po grobovima ili oštete kapelicu u kojoj se redovito slavi sveta misa. To je jasan pokazatelj da je groblje, ali i kapelica u fukciji i treba ga održavati, a ne puštat stoku da pase iznad pokojnika. I dok se hrvatski povratnici pitaju što će biti s grobovima njihovih predaka, gradske vlasti se nadaju da to što ih gaze životinje neće smetat zagrobni život hrvatskih pokojnika. Tiskovna agencija Banjalučke biskupije (TABB) se izjasnila da im još uvijek nije jasno kako je netko mogao doći do odluke da se sruše kapije i dopusti životinjama da pasu po groblju. Crkvine, kao i ostala katolička groblja, je ograđeno upravo da sprijeći  domaće i divlje životinje da uđu i prave nered po grobovima ili oštetile kapelicu u kojoj se redovito slavi sveta misa. To je jasan pokazatelj da je groblje, ali i kapelica u fukciji i treba ga održavati, a ne puštat stoku da pase iznad pokojnika. I dok se hrvatski povratnici pitaju što će biti s grobovima njihovih predaka, gradske vlasti se nadaju da to što ih gaze životinje neće smetat zagrobni život hrvatskih pokojnika. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.