Srebrenica se dogodila u Prijedoru na početku rata

02.11.2013. 10:25:43

823a4f9f83841e0929260d6c4b954496

Dosad je ekshumirano 369 posmrtnih ostataka, a sumnja se da grobnica krije 1000 ljudi

Posljednja dva i pol mjeseca, otkako strojevi i stručni timovi Instituta za nestale osobe i Tužiteljstva BiH na području sela Tomašica pokraj Prijedora skidaju nove slojeve zemlje s možda i najveće masovne grobnice u Bosni i Hercegovini, rasvjetljavaju se razmjeri ovoga stravičnog zločina s početka rata, iz 1992. godine.

Dugo čuvana tajna

Dosad su ekshumirani posmrtni ostaci 369 žrtava, od čega je 230 čitavih tijela, a riječ je o hrvatskim i bošnjačkim civilima, među kojima su bila i djeca te starci, a koje su srpske ratne vlasti pobile u ljeto 1992. godine u kampanji masovnog etničkog čišćenja. 
Prijedor je nakon Srebrenice općina u kojoj je pojedinačno počinjen najveći broj masovnih likvidacija. Prizori koje su svijetu prikazali britanski ITN i Guardian u kolovozu 1992. godine rasvijetlili su tek dio horora iz koncentracijskih logora Keraterma, Omarske, Manjače i Trnopolja. Tijela logoraša i drugih ubijenih u egzekucijama pronađena su nakon 21 godinu u Tomašici. – Uz tijela su pronađeni i osobni dokumenti pa zasad možemo reći da je riječ o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na području Prijedora i u koncentracijskim logorima koji su bili u Prijedoru i oko njega – rekla je glasnogovornica Instituta za nestale osobe Lejla Čengić. Svjedoci tvrde da je na lokalitetu Tomašica najprije bilo pokopano oko 1000 tijela, no postoje indicije da su neka potom otkopana i pokopana na drugim mjestima kako bi se prikrili tragovi zločina.

Primarna grobnica

Istražitelji očekuju da će u masovnoj grobnici pronaći ostatke i 17 djece, od kojih je najmlađa bila 18-mjesečna beba koja je ubijena sa svojom majkom, djedom i ujakom, potvrdili su u ekspertnom timu. – Sada želimo pronaći posmrtne ostatke i preostalih od ukupno 1000 osoba za koje, na osnovi izjava svjedoka, vjerujemo da su ovdje bili pokopani. Želimo otkloniti sve sumnje oko toga koliko se osoba nalazi na ovom lokalitetu, odnosno pronaći sve osobe koje su ovdje pokopane – rekao je supervizor forenzičkog tima Instituta za nestale osobe BiH Mujo Begić. Institut za nestale osobe (ICMP) godinama je znao za grobnicu u Tomašici, ali ne i točno mjesto. Otkopavanjima je prethodila istraga koja je trajala više od dvije godine. Najveća dosad otkrivena masovna grobnica jest u Crnom Vrhu u istočnoj Bosni, u kojoj je pronađeno 629 tijela, a riječ je o žrtvama zločina u srebreničkoj enklavi. U BiH se još traga za više od 8000 ljudi ubijenih u posljednjem krvavom ratu. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.