Statusi na Facebooku otkrivaju i više nego što mislite

03.10.2013. 16:02:38

Istraživanje znanstvenika sveučilišta u Pennsylvaniji pokazalo je da se dob, spol i osobne karakteristike korisnika Facebooka mogu procijeniti na temelju jezika kojim pišu na toj društvenoj mreži. U projektu je dobrovoljno sudjelovalo 75.000 ljudi koji su ispunili upitnik i pristali da se njihovi statusi koriste u istraživanju. Znanstvenici su na temelju lingvističkih obrazaca u jeziku korisnika napravili računalne modele koji mogu predvidjeti dob, spol i njihove odgovore u upitnicima. Procjene su se pokazale neuobičajeno preciznima – istraživači su, primjerice, bili u pravu u 92 posto procjena spola korisnika na temelju njihovih statusa. Dio jezika bio je u skladu s ranijim psihološkim karakteristikama pa su tako ekstrovertne osobe češće koristile riječ zabava, dok su neurotični češće spominjali frazu depresivno. Znanstvenici su na temelju njihova jezika izradili grafički prikaz riječi koje najčešće upotrebljavaju ekstrovertirane, odnosno introvertirane osobe. Prva skupina najčešće upotrebljava riječi kao što su "zabava", "djevojke" i "volim te", dok su kod druge skupine najučestalije riječi "internet", "anime", "manga"... Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.