Stipe Mesić: Lažu narodu da sam skup, neće me se riješiti ukidanjem Ureda!

25.01.2016. 16:58:59

BIVŠI predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu tportalu žestoko se obrušio na zagovornike ukidanja njegova ureda koji porezne obveznike stoji oko 800 tisuća kuna godišnje, izvrijeđao Mađarsku i Poljsku i objasnio zašto je putovao u Sjevernu Koreju. Na pitanje što očekuje od nove vlasti rekao je kako nije vidovit, ali se boji “da ne možemo očekivati puno dobra, ići ćemo tragom oprobanog recepta neoliberalnog kapitalizma”. ”Spašavat ćemo sistem na račun građana. A pod firmom odbacivanja ostataka komunističke svijesti, uvest ćemo kao pravilo da onaj tko je bogatiji, ima pravo na više – na svim područjima. Betonirat ćemo, dakle, nejednakost građana.” Mesić je optužio Poljsku i Mađarsku za “uvođenje jednoumlja pod krinkom demokracije” te da koketiraju s fašizmom. “Svjetonazorski ići ćemo tragom današnje Mađarske i Poljske, što znači otvoreno koketiranje sa zasadama fašizma, ili u najmanju ruku: zatvaranje očiju pred sve agresivnijim neofašizmom, uvođenje jednoumlja pod krinkom demokracije, sve oštriju kontrolu posebno medija, ali i svih građana. Povijesni revizionizam zavladat će našim obrazovnim sustavom, a u mnogim ćemo se elementima približiti teokratskoj državi, odnosno značajno odmaknuti od onoga što bi Hrvatska po svojemu Ustavu morala biti, tj. od laičke države, zasnovane na načelu sekularizma”, rekao je Mesić. Naglasio je i da će politički okvir u kojem će djelovati nova Vlada ”biti svjetonazorski vrlo ograničen i sužen”, te u ”smjeru koji nije ni poželjan, niti je ono što želi većina hrvatskih građana”. Mesić je objasnio put u Sjevernu Koreju: “Boravio sam u Sjevernoj Koreji prije više od jedne godine. Pozvao me jedan znanac koji je tamo išao svojim poslom. Išao sam potpuno privatno, turistički – da tako kažem. Nikakvih sastanaka s predstavnicima vlasti nisam imao, a dojam je, vjerujem, isti kao i svih koji posjete tu zemlju. Dojam je to o zatvorenoj zemlji koja živi u nekom svom svijetu, ne nalazeći pravi način da komunicira sa stvarnim svijetom koji je okružuje.” U novim prijedlozima za ukidanje njegova Ureda: ”Svako malo netko od onih kojima smetam ja, odnosno stanovišta koja zastupam, sjeti se da postavi pitanje ukidanja Ureda bivšeg Predsjednika. Oni, međutim, zaboravljaju dvije ključne stvari. Prvo, to nije moj ured, nego ured bivšeg šefa države. Hoće li ga uskratiti i Kolindi Grabar Kitarović? I, drugo, naravno da se taj ured može ukinuti, ali nema te institucije i nema toga zakona koji mogu ukinuti mene. Prema tome, neka ukidaju što hoće, neka lažu narodu kako će time spasiti državni proračun, neka lansiraju priče kako taj ured troši 10 milijuna kuna, a istina je da troši otprilike 800.000; mene se riješiti neće ukidanjem Ureda.”

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.