'Što će ljudi reći?!', rečenica koja je ubila više snova od bilo čega drugog! (Video)

30.03.2020. 11:58:00

Živimo u svijetu predrasuda. Najčešći primjer predrasude kod svakog od nas očituje se u gotovo svakodnevnom vizualnom kontaktu sa nepoznatim osobama, koje ocjenjujemo prema njihovoj vanjštini, prema njihovim crtama lica, prema boji kože, prema odjeći koju nose, a da u biti ne znamo ništa o njima kao individuama.

 Da li ste ikada doživjeli da vas netko gleda "s visoka"? Najvjerojatnije jeste. A moguće je da ste i sami nekad nekoga pogledali s prezirom samo na osnovi njegove vanjštine, smatrajući sebe više vrijednim. 

 Po čemu ocjenjujemo ljude koliko vrijede, odnosno da li su "dobri" ili "loši"? Po stupnju obrazovanja? Prema uspješnosti u biznisu ili u umjetničkom stvaralaštvu? 

 Čovjeku nedostaje poniznosti. Pod poniznošću ne smatram da ponižavamo svoje ljudsko dostojanstvo, već da budemo dobri prema drugima u smislu da "ne činimo ono što ne želimo da se čini nama".

 Predrasuda je najjednostavnije definirana kao "preduvjerenje".

 Predrasude tako postaju odlično sredstvo i izvor manipulacija nad masama.

 Oslobađanje od predrasuda i stvaranje drugačijeg društva, umjesto hijerarhijskog društva, moguće je jedino uz prihvaćanje čovjekoljublja, što je "ne - dostižna utopija" 

 

"Teroriziramo jedni druge glupostima, pojede nas ništa!

  • Henry Charles Bukowski

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Ivan Remeta Johnny/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.