Što kad bi izbio treći svjetski rat? Analiza najsigurnijih zemalja za bijeg

03.02.2024. 10:43:00

Porast broja sukoba i geopolitičkih napetosti širom svijeta izazvao je zabrinutost i špekulacije o mogućnosti izbijanja trećeg svjetskog rata. Iako mnogi analitičari tvrde da su šanse za takvim scenarijem male, postavlja se pitanje - koja bi zemlja bila najsigurnija u slučaju globalnog rata? Britanski mediji su sastavili listu od 12 zemalja koje bi mogle pružiti najveću sigurnost u ovom katastrofičnom slučaju.

Na vrhu liste, sastavljene abecednim redom, nalazi se ne država, već cijeli kontinent - Antarktika. Ovaj kontinent bez autohtonog ljudskog stanovništva vjerojatno ne bi bio meta razaranja, čineći ga idealnim utočištem. Slijedi Argentina, zemlja s bogatstvom otpornih usjeva poput pšenice, koja bi omogućila preživljavanje nakon eventualnog nuklearnog rata, prenosi Večernji list

Na trećem mjestu je Butan, kojeg odlikuje neutralnost nakon pridruživanja Ujedinjenim narodima, uz teško prohodne planinske lance koji bi pružili dodatnu sigurnost. Čile je na četvrtom mjestu s najduljom obalom na svijetu, slično Argentini, nudeći obilje različitih usjeva i prirodnih resursa.

Fidži zauzima peto mjesto na listi kao potpuno izolirana otočna država u Tihom oceanu s bogatstvom minerala i ribe. Grenland, iako ne samostalna država već pripadajući Danskoj, također se nalazi na listi zbog svoje izoliranosti i političke neutralnosti. Island, s vrlo visokim rangom na Globalnom mirovnom indeksu, pruža izuzetnu sigurnost s obiljem svježe vode i resursa.

Indonezija je osma na listi zbog svoje veličine, s neutralnim statusom tijekom posljednjih osamdeset godina. Deveti je Novi Zeland s planinskim terenom koji bi pružio utočište u slučaju napada. Južna Afrika je na desetom mjestu zbog obilja hrane, plodnog tla i svježe vode.

Švicarska se nalazi na jedanaestom mjestu zahvaljujući dugotrajnoj politici neutralnosti i nuklearnim skloništima. Na kraju, Tuvalu, otočna država u Tihom oceanu s ograničenim brojem stanovnika, čini dvanaesti na listi.

Iako je važno napomenuti da je izbijanje trećeg svjetskog rata rijetka i teško predvidljiva situacija, ova lista pruža zanimljiv uvid u potencijalno sigurna utočišta u slučaju globalne krize.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.