ŠTO S OBOLJELIMA OD MALIGNIH BOLESTI U DOBA KRIZE? Hrvatski doktor upozorava na veliku opasnost

25.04.2020. 11:55:00

Predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka profesorica Jelena Roganović za Novi list progovorila je o broju najmlađih pacijenata, čiji je broj usred pandemije koronavirusa značajno snižen dok dječja bolnica radi u novom režimu, čiji je jedini cilj maksimalno pružanje pedijatrijske skrbi djeci.

Pojedini onkolozi upozorili su da odrasli pacijenti koji boluju od raka s visokom stopom smrtnosti trenutno više strahuju od virusa, ego od svoje osnovne bolesti pa postoji opavdana bojaznost kako bi zbog pandemije brojni slučajevi malignih oboljenja mogli biti otkriveni prekasno.

Profesorica Roginić potvrđuje da sličan strah opaža i kod roditelja djeca koja boluju od malignih bolesti.

“I ja sam suočena s većom anksioznosti u obiteljima djece s malignim bolestima. Nezamislivo je da se zbog pandemije ne primi dijete sa sumnjom na malignom. Osim toga, preporučam i nesmetano provodim redovito praćenje sve djece koja su liječena zbog maligne bolesti, a imaju rizik povrata bolesti. Srećom, pedijatrijski onkolozi su u svijetu dobro povezani. Napravljeni su standardizirani vodiči za smanjenje rizika od transmisije SARS-CoV-2 kod pedijatrijskih onkoloških pacijenata. Ovi vodiči, između ostalog, naglašavaju važnost obitelji u održavanju standardnih mjera osnovne i respiratorne higijene kao i izbjegavanje kontakata. Mislim da je u ovim vremenima s puno izazova i malo informacija, presudna kontinuirana i dobra povezanost pedijatrijske onkološke zajednice”, zaključuje prof. dr. Roganović za Novi list.

I poznati hrvatski onkolog Eduard Vrdoljak nedavno je obznanio da se u normalnoj situaciju u Hrvatskoj na mjesečnoj razini otkrije 2000 oboljenja mjesečno, a tijekom korona pandemije broj je pao na svega tisuću što ne znači da bolesti nema, već je riječ o tome da oboljeli ne dolaze na preglede.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.