ŠTO SE DOGODILO KRVNICIMA I SILOVATELJIMA IZ VUKOVARA NAKON SVJEDOČANSTVA

27.10.2018. 15:49:00

RATNI ZLOČINI ŠTO SE DOGODILO KRVNICIMA I SILOVATELJIMA KOJE SU U POTRESNIM SVJEDOČANSTVIMA U VUKOVARU PROZVALE NJIHOVE ŽRTVE Zatražili smo odgovore o procesima Na potresne izjave svjedoka prije dva tjedna u Vukovaru nitko nije ostao ravnodušan, pa smo zatražili odgovore o procesima Potresna svjedočanstva žrtava ratnog zločina na području Vukovara te u logorima u Srbiji, koja su se mogla čuti i vidjeti 13. listopada 2018. na velikom videozidu tijekom prosvjeda kojeg je gradonačelnik Ivan Penava organizirao u Vukovaru nezadovoljan radom policije i DORH-a na procesuiranju ratnih zločina, nisu nikoga ostavili ravnodušnima. Tako je Mladen Roguljić, pripadnik 204. brigade, svjedočio o zločinima u Borovo Commerceu, Trpinji, selu Vera, Dalju, kao i u srbijanskom logoru Stajićevo. Nazočni su mogli vidjeti i čuti iskaz Snježane Karaula-Maljak koja je svjedočila o višekratnom silovanju i silovatelju kojega je prije rata poznavala i koji je posjećivao njezinu obitelj. Bariša Ivančić videoiskaz je dao u 91. godini života, a svjedočio je o zločinima u Borovo Commerceu kao i na Ekonomiji u Dalju, gdje su mnogi zatočenici zaklani i bačeni u kanal, a on je stjecajem okolnosti preživio... Tragom tih svjedočanstava zatražili smo od DORH-a odgovore što je poduzeto vezano uz navedene zločine i osobe koje su žrtve prozvale kao mučitelje.
Kazne zatvora
“Za ratni zločin počinjen silovanjem na štetu S.M. presudom Županijskog suda u Osijeku od 4. rujna 2012. pravomoćno su osuđeni R.I. i D.I. na kazne zatvora u trajanju od po šest godina”, izvijestili su iz DORH-a o slučaju koji je okončan u Osijeku, ali za koji osuđenici ipak nisu odslužili svoje pravomoćne presude. Dušan Ivković je pobjegao sa suda neposredno prije izricanja presude i otišao u BiH, a onda je u preminuo 2013., dok je Rade Ivković osuđen u odsutnosti. Nadalje, iz DORH-a navode, kako je za ratni zločin u Tovarniku, a za koji je “u svojstvu svjedoka ispitan i B.Š. čije je svjedočanstvo prikazano tijekom prosvjeda”, u tijeku ponovljena glavna rasprava nakon ukidanja prethodne presude Županijskog suda u Vukovaru protiv M.S., S.S., D.S., B.M., D.S., Ž.K. i R.S.
Više postupaka
“Osim toga, radi ovog zločina doneseno je rješenje o provođenju istrage i protiv D.G., kojoj se na teret stavlja kastriranje mještana sela Tovarnik, a koja istraga je trenutno u prekidu zbog nedostupnosti okrivljene”, navode iz DORH-a. Za zarobljavanje i ubojstva civila i ratnih zarobljenika u Borovo Commerceu za 14. studenoga pred Županijskim sudom u Osijeku zakazano je pripremno ročište protiv Đokice Petrovića, danas komandanta Komande za obuku Vojske Republike Srbije i Siniše Kanberevića. Za logore u Srbiji ovoga je tjedna počelo suđenje u odsutnosti protiv general majora i bivšeg šefa KOS-a Aleksandra Vasiljevića, a vezano za ovaj zločin vođeni su kazneni postupci i protiv neposrednih počinitelja, pa je tako Ivan Vuletić osuđen na 20 godina zatvora, dok je M. C. osuđen na godinu i pol dana zatvora. Za zločine u Trpinji desetorica optuženih dobili su ukupno 129 godina zatvora. U vezi s počinjenjem ratnih zločina do sada je vođeno ili se vodi više kaznenih postupaka protiv optuženika po zapovjednoj liniji, i to za zločine u Borovu selu, Dalju i Berku, dok je Dragoljub Aranđelović, general JNA, osuđen na 20 godina zatvora zbog kaznenog djela genocida.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.