Stožer ponovno uvodi strože mjere: Na okupljanju najviše 50 ljudi, na svadbama njih najviše 15

23.07.2021. 13:54:00

U Hrvatskoj je broj novozaraženih u laganom porastu. Posebno se to odnosi na hrvatsku obalu pa se od ponedjeljka u četiri dalmatinske županije uvode nove epidemiološke mjere. Stožer apelira na građane da se cijepe i da se drže mjera kako ne bi došlo do porasta zaraženih. Članovi Stožera i novinari danas održavaju presicu bez maski jer se svi zadovoljili uvjeti.

U Hrvatskoj je zabilježeno 176 novih slučajeva zaraze. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capakizvijestio je da je u proteklom radnom tjednu bilo 523 novooboljelih, a ovog tjedna 710, što je porast od 35 posto. Najniža incidencija je u Istarskoj županiji, a najviša u Zadarskoj županiji. Na listi zemalja EU smo na desetom mjestu.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je prolongiranje cijepljenja put u ‘crveno’, odlazak turista i ugrozu zdravstvenog stanja.

“Zaključio sam da smo zajedno 17 mjeseci, više manje poruke su slične, no ponovit ću. Od kraja četvrtog mjeseca smo upozoravali na pojavu novih sojeva, i to se dogodilo, delta soj je među nama. Nezahvalno je prognozirati što će biti dalje. Prolongiranje cijepljenje i nepridržavanje mjera put su u crveno, u odlazak turista, put u ugrozu zdravstvenog stanja”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Kome to treba? Nama kao društvu sigurno ne. A imamo odgovor – cijepljenje”, rekao je Beroš, dodajući da je pravo vrijeme za odgovor upravo sada, kada se još uvijek može spriječiti rasplamsavanje epidemije.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, rekla je da delta varijanta dominira ljetom.

‘Oko 70 posto svih inficiranih u Europi su infekcije uzrokovane delta varijantom. Većinom je sad inficirana mlada populacija, koja putuje, aktivna je i posjećuje masovna okupljanja. To je nešto što je ovo ljeto definirano kao najveći rizik. Mlađa populacija i dalje nije polučila veće hospitalizacije, ali ugroženi su stariji koji su imunokopromitirani’, rekla je Markotić.

Usporedila je cijepljenje s vozačkom dozvolom. ‘Ako imamo dozvolu, ne možemo voziti nekontrolirano. I oni koji su cijepljeni, i dalje trebaju imati određen oprez i odgovornost’, kazala je Markotić.

Nove strože mjere

Prema novim mjerama koje će od idućeg ponedjeljka do 15. kolovoza vrijediti na cijelom Jadranu, zabranjena su sva okupljanja uz suglasnost lokalnih stožera s više od 50 osoba na jednom mjestu, osim na onima gdje sudjeluju ljudi s Covid potvrdama i manje od 1000 osoba, izvijestio je šef Stožera Davor Božinović.

Bez Covid potvrde moći će se okupiti do 15 ljudi, uključujući privatna okupljanja i svadbe bez takvih potvrda, s tim da se maksimalan broj uzvanika s potvrdama na svadbama neće ograničavati.

Osnovni preduvjet da se neki događaj uopće održi jest to da ga organizator najavi najmanje sedam dana ranije lokalnom i županijskom stožeru, piše tportal.

Sajmovi i gospodarske priredbe mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnog ili županijskog stožera, a sportske događaje mogu pohoditi samo gledatelji s Covid potvrdama.

Ako se lokalni i županijski stožer ne mogu složiti oko nekog okupljanja, onda će odluka biti na Nacionalnom stožeru.

Iznimno, dopuštaju se okupljanja s više od 1000 ljudi, ali odluku u tom slučaju također donosi Nacionalni stožer ako za taj događaj postoji županijski epidemiološki okvir i HZJZ to odobri, rekao je Božinović, dodajući da se teret zapravo prebacuje na županijske stožere koji će moći zabranjivati događaje.

Upitan je li realno da se nakon sezone ukinu sve mjere, Božinović je rekao da se sada pooštravaju nadzori.

‘Sva javna okupljanja i događanja od 50 do 1000 osoba će biti kontrolirana, tražit će se covid-potvrde’, rekao je Božinović.

Treća doza cjepiva

Upitan što će biti s trećom dozom cjepiva, Capak je rekao da odgovor na to nitko ne zna.

‘Mi produžujemo trajanje covid-potvrda na 9 mjeseci, a neke države su predložile i na godinu dana. Znanost i istraživanja trebaju dati odgovor, vrlo je vjerojatno da će se ići s trećom dozom, iako neki smatraju da to neće biti potrebno’, rekao je Capak.

Alemka Markotić dodala je da zasad nema razloga da se krene u cijepljenje trećom dozom, ali se prate sve studije o tome. Neki proizvođači razmišljaju da u idućim cjepivima uključe delta varijenatu, pa bi išla preporuka za docijepljivanje novom generacijom cjepiva za one koji su imunokompromitirani.

Stožer je danas donio i novu odluku kojim se mijenjaju uvjeti za ulazak u Hrvatsku. Produljilo se trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju i preboljenju bolesti, pa se sada može ući u zemlju ukoliko potvrde o primitku dvije doze cjepiva odnosno o preboljenju bolesti, nisu starije od 270 dana. Prema prijašnjim uvjetima, potvrda nije smjela biti starija od 210 dana.

Isto tako, u odluci se precizira da putnici iz zemalja koje spadaju u 1. kategoriju moraju imati negativan nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati i obvezno ići u samoizolaciju, dok putnici iz zemalja 2. kategorije, pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sata, neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju bolesti. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusije i Cipra. Odluka se primjenjuje od ponedjeljka, 26. kolovoza, a trajat će do 15 kolovoza.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.