Štrbac: 'Major Tepić koji je ubio 11 hrvatskih vojnika je srpski junak, a ne suludi ubojica kako pišete!'

11.10.2013. 20:55:23

1_52580b49efe64

Savo Štrbac jako je ljut na "pojedine" portale koji su podsjetili na ludi čin majora Tepića koji je '91. digao u zrak skladište sa 175 tona eksploziva pri čemu, osim njega samog, pogiba i 11 pripadnika ZNG-e.

"Uz dužno žaljenje svih izgubljenih života, mišljenja sam da Srbi, s obje strane Drine, s punim pravom odaju počast Tepićevom žrtvovanju i  njegovom junaštvu kroz već pomenute forme, što je uobičajeno i kod drugih naroda. Oni koji to ne razumiju, očito imaju problem sa državnim, nacionalnim i vojničkim identitetom. Ali to je njihov problem. Neki hrvatski mediji, u slavljeničkom zanosu, žestoko kritikuju odnos Srba prema majoru Tepiću, nazivajući ga “ratnim zločincem nad hrvatskim narodom”,  dovodeći ga u negativni kontekst “pomirenja i dobrosusjedskih odnosa” ", napisao je Savo Štrbac na stranicama Veritasa misleći pritom na medije koji su o majoru JNA Milanu Tepiću pisali kao o bezumnom ubojici koji je digao u zrak skladište sa 175 tona eksploziva pri čemu je u smrt povukao 11 hrvatskih vojnika.

Podsjetimo, major Tepić koji je bio zadužen za čuvanje vojnog skladišta  bjelovarske vojarne te 1991. ne želeći popustiti pod pritiscima ZNG-e, odlučuje se na suludi čin "kamikaze" i dizanjem skladišta u zrak ubija sebe i 11 hrvatskih gardista. Ipak, Savo Štrbac zaključuje kako je riječ o "pravom srpskom heroju":

"Vodio je računa da Hrvatima nanese što veću štetu... Naravno da je heroj!"

"Gledajući sa pozicije tadašnje države SFRJ, u kojoj je jedina legalna vojska bila JNA, čin majora Tepića je, nesumnjivo, bio herojski. Naime, svjesno žrtvovanje sopstvenog, jedinog i neponovljivog, života zarad viših, državnih i nacionalnih, interesa, vodeći pri tom računa da se spase životi saborcima a neprijatelju nanesu što veći gubici, može se okvalifikovati samo kao junački čin, što je sinonim i za herojstvo. Turci su Obiliću odrubili glavu ali su mu istovremeno iskazali divljenje i poštovanje na činu hrabrosti, dok su od glava mrtvih Sinđelićevih saboraca, iz osvete i straha, sazidali Ćele-kulu. Dižući u lagum 175 tona eksploziva sa sobom i neprijateljskim vojnicima, Major Tepić  je potvrdio takav stereotip srpskog junaka. Major Tepić je tako postupio prvenstveno kao Srbin odgojen na kosovskoj epopeji o svjesnoj žrtvi radi očuvanja narodne i državne slobode i primjera pokoljenjima, ali i kao dijete podkozarja gdje su, za njegova života, još bila svježa sjećanja na stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu u obližnjem ustaškom logoru Jasenovac" – stav je Save Štrbca.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.