Štrbac 'namirisao' ukidanje zakona o ništetnosti: 'Zanima me, poduzima li pravosuđe Srbije išta po pitanju potjernica za Hrvatima?'

29.04.2014. 21:16:01

Okuražen najavom ukidanja zakona o ništetnosti, Štrbac je odlučio podsjetiti srpsko pravosuđe na raspisivanje potjernica i ponovna otvaranja istrage obzirom na to da kod ratnog zločina nema zastare.

Zakon o ništetnosti koji u posljednje vrijeme "bode oko" hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, po mišljenju Save Štrbca otvara sasvim nove mogućnosti. Podsjetimo, riječ je o jedinom zakonu koji branitelje štiti od izručenja u Srbiju. Zakonom o ništetnosti je određeno da su svi pravni akti JNA, bivše SFRJ i Srbije bez pravnog učinka u odnosu na Republiku Hrvatsku. Tim zakonom odlučeno je da samo pravosudna državna tijela Republike Hrvatske mogu pred hrvatskim pravosudnim tijelima procesuirati hrvatske državljane za kaznena djela vezano za Domovinski rat. Nakon okruglog stola s predsjednicom Documente, Vesnom Teršelič i Zoranom Pusićem koji su izrazili nezadovoljstvo nekažnjavanjem ratnog zločina, predsjednik Josipović se dosjetio da bi ukidanjem tog zakona procesuiranje išlo puno "glađe". Zakon je dao ustavno preispitati i time Srbiji dao zeleno svjetlo za pripremanje optužnica i tjeralica protiv branitelja.

Nije dugo trebalo da priliku uoči Savo Štrbac:

"U Direkciji za dijasporu u Beogradu sreo sam Radivoja Jakovljevića, srpskog izbjeglicu iz Vukovara, koji je presudom Županijskog suda u Vukovaru (2002.), zajedno sa još 14 sugrađana, u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Na Interpolovim su potjernicama. Terete ih da su tijekom okupacije Vukovara, kao pripadnici različitih neprijateljskih jedinica, aktivno sudjelovali u pokušaju etničkog čišćenja istočnog dijela Hrvatske i stvaranja velike Srbije. Tada su u razmjenu otišli svi zarobljeni pripadnici ZNG, pa i oni procesuirani pred vojnim sudovima u SFRJ i SRJ, među kojima je bilo i osuđenih na smrt. Uz procesuirane, hrvatskoj strani su predani i sudski spisi, koji su noću, bez znanja bilo koga iz vojnog suda, zapljenjeni iz prostorija toga suda. Dogovor je bio, kazivao je Vasiljević, da Hrvatska na osnovu tih spisa nastavi postupke pred svojim sudovima. Postupci pred vojnim sudovima su provedeni vrlo profesionalno i stručno (upitna je samo smrtna kazna), a presude su donesene na osnovu djelomičnog ili potpunog priznanja optuženih i mnoštva dokaza. Poslije Vasiljevićevog svedočenja, više se nije govorilo o tim presudama i spisima, pa ni onda kada je Hrvatski sabor 2011. usvojio Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije", izjavio je Štrbac koji tvrdi da Hrvatska nije održala obećanje i zatvorila krivce na izdržavanje kazne, a nije ih, kaže, vidio niti na Interpolovim tjeralicama. Stoga je, okuražen najavom ukidanja zakona o ništetnosti, odlučio podsjetiti srpsko pravosuđe na raspisivanje potjernica i ponovna otvaranja istrage obzirom na to da kod ratnog zločina nema zastare.

  • Autor: S.Vučković
  • Photo: Screenshoot youtube
Izvorni članak pogledajte OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.