Streljivo s osiromašenim uranom nađeno kod Sarajeva

19.05.2013. 13:17:45

Prigodom razminiranja u mjestu Grivići koje se nalazi nedaleko nekadašnjeg vojnog tehničko-remontnog zavoda pronađeni su sumnjivi ostaci streljiva i krhotina granata, o čemu je obaviještena regulacijska Agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH.
Ostaci streljiva i projektila s osiromašenim uranom koje je koristio NATO prigodom uništavanja srpskih položaja otkriveni su u općini Hadžići kod Sarajeva, objavio je u subotu Dnevni Avaz pozivajući se na službene izvore. Prigodom razminiranja u mjestu Grivići koje se nalazi nedaleko nekadašnjeg vojnog tehničko-remontnog zavoda pronađeni su sumnjivi ostaci streljiva i krhotina granata, o čemu je obaviještena regulacijska Agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH. - Naši inspektori izišli su na teren s instrumentima, izvršili su mjerenje i našli krhotine granata. Pirotehničarima su izdane upute sa sigurnosnim mjerama kako prikupiti ostatke od projektila nakon čega ćemo ih prebaciti u skladište - rekao je direktor agencije Emir Dizdarević. On je upozorio kako je osiromašeni uran iznimno opasan. - Ne zrači puno, ali je toksičan kada počne korodirati u zemlji - pojasnio je direktor Agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH. Ostaci streljiva i projektila s osiromašenim uranom nađeni su na više lokacija u okolici Sarajeva nakon što su srpske položaje bombardirali zrakoplovi NATO-a 1995. godine. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.