Strojovođa prošao kroz crveno pa udario u drugi vlak i gurao ga još 300 metara

11.08.2021. 17:26:00

Šest vagona smrskano je u teškoj željezničkoj nesreći koja se jutros nešto prije 5 sati dogodila na prugi između Križevaca i Koprivnice. Prema neslužbenim informacijama o prvim rezultatima istrage, koje doznajemo, uzrok sudara teretnih vlakova kod Križevaca je nepoštivanje crvenog svjetla. 

Naime, prema informacijama Jutarnjeg, strojovođa vlaka ENNA Transporta koji je dolazio iz smjera Rijeke nije zaustavio vlak na signal crvenog svjetla te je udario u kompoziciju HŽ Carga koja je zbog kvara na lokomotivi stajala kod pružnog prijelaza. 

U sudaru je strojovođa HŽ Carga lakše ozlijeđen dok je strojovođa ENNA Transporta zadobio prijelom noge. O jačini udarca govori podatak da je teretni vlak udario u vlak ispred sebe, a onda ga gurao još tristotinjak metara.

Udarac se dogodio prije pružnog prijelaza Majurec, ujedno i granici između križevačkih sela Majurec i Lemeš, pa je prijelaz već satima zatvoren. Vlak ga je blokirao, a pitanje je hoće li se danas i otvoriti.

Oba vlaka su se kretala istim kolosijekom, a nesreća se dogodila kad je vlak HŽ Carga zbog kvara stao, nakon čega se vlak zagrebačkog prijevoznika ENNA Transporta svom silinom zaletio u njega.

Jednom od ozlijeđenih strojovođa su prvi priskočili u pomoć turski radnici koji rade na ovoj dionici pruge. I strojovođa drugog vlaka također se nalazi u bolnici.

Sreća u nesreći je da nijedan od vlakova nije prevozio opasan ili zapaljivi teret.

“Vlak HŽ Carga sastavljen od 17 vagona bez tereta, kretao se iz smjera Križevaca prema Koprivnici, te se na oko 500 metara prije željezničkog stajališta Majurec zaustavio zbog otklanjanja prolaznog kvara na lokomotivi u svom prostornom odsjeku. Prema prvim službenim informacijama zaprimljenim od HŽ Infrastrukture, na dionici su se aktivirala nužna upozorenja”, priopćili su iz HŽ Carga d.o.o

“U 4,40 sati dolazi do udara čelom lokomotive drugog operatora, u stražnji dio zaustavljenog vlaka HŽ Carga”, dodaje se.

 “Liječnička pomoć pružena je strojovođama oba vlaka, a prema informacijama kojima u ovome trenutku raspolažemo, srećom riječ je o lakšim ozljedama”, stoji u priopćenju.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: dg/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.