Sud BiH oslobodio pripadnike Ravnogorskog četničkog pokreta zbog skupa u Višegradu

16.12.2021. 16:51:00

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Dušana Sladojevića, Slavku Aleksića i Ristu Lečića optužbi za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su napravili na skupu ‘ravnogorskog’ udruženja u ožujku 2019. godine u Višegradu, prenosi radiosarajevo.ba

Trojici Ravnogoraca na teret je stavljano da su 10. ožujka 2019. godine učestvovali na okupljanju u Višegradu u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine RS”, a potom na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina, u govorima veličali taj pokret i tako izazvali uznemirenost i strah stanovništva, naročito povratnika. 

Lečić je optuživan da je na Trgu u Višegradu pjevao uz gusle pjesmu kojom se veliča četnički pokret.

Ta pjesma, kako je navedeno u optužnici, u tekstu izražava prijetnju ili nasilje za druge.

Optuženi nisu prisustvovali čitanju presude. 

Lečić se, prema istom saopćenju, tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta. 

Četnici su na skupu pjevali pjesme čiji stihovi idu ovako:

“Biće opet pakao i krvava Drina
Evo idu četnici sa srpskih planina”

ili 

“Da se Dražin barjak vije ne bi bilo Albanije
I bila bi Ravna Gora na tri južna Srpska mora”

BIRN BiH je pisao kako je Ministarstvo sigurnosti BiH upozoravalo na nekoliko četničkih udruženja kao nositelje etničkog, odnosno nacionalnog ekstremizma s negativnim utjecajem na sigurnosni ambijent, posebno prema povratnicima, i s povremenim nasilnim manifestacijama.

Kao dvije najmasovnije i teritorijalno najrasprostranjenije organizacije navedeni su “Ravnogorski pokret otadžbine Srpske” i “Ujedinjeni ravnogorski pokret otadžbine Srpske”. 

Prema dokumentima koje je analizirao BIRN BiH, Sladojević je predsjednik “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske”.

Tko je Slavko Aleksić?

Slavko Aleksić je za vrijeme rata u Sarajevu bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Židovskog groblja.

Od tamo je svakodnevno terorizirao građane Sarajeva.

Do 1992. godine bio je skromni zaposlenik sarajevske pošte, a početkom rata postao je jedan od lidera pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja.

Po okončanju agresije, napustio je grad u kojem je proveo najveći dio života.

Zajedno s tisućama Srba iz sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići, Aleksić je iz Sarajeva otišao u ožujku 1996. godine. Nijedna institucija Bosni i Hercegovini nije pokrenula postupak protiv vojvode s Grbavice zbog opsade Sarajeva.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ds/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.